Dom zdralja (foto: Branko Petrović)
Dom zdralja (foto: Branko Petrović)
27.01.2023, 09:58

"Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti"

č: | fb:

U toku je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, od 23. do 29. januara. Bolest je stopostotno izlečiva ako se na vreme otkrije, što ukazuje na važnost prevencije i redovnih pregleda.

 

U tom kontekstu je i ovogodišnji slogan: "Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti". Od sredine 2022. godine u Srbiji je na raspolaganju i HPV vakcina, kao najefikasnija zaštita od Humanog papiloma virusa, uzročnika tumora grlića materice.

 

Tradicionalno se tim povodom valjevskoj javnosti obratio i dr Milan Mirković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Valjevo. Podsetio je da je rak grlića materice na trećem mestu po zastupljenosti u Srbiji, posle karcinoma dojke i pluća; da godišnje u Srbiji oboli oko 1.500 žena, a oko 500 izgubi život.

 

- Ukoliko se na vreme otkrije ova bolest je stoprocentno izlečiva, a da bi se otkrila neophodni su redovni preventivni pregledi. Od 2013. služba Ginekologije DZ Valjevo, zajedno sa 25 službi širom Srbije, sprovodi nacionalni skrining. Pacijentkinje pozivamo na preglede i podaci se dostavljaju Kancelariji za skrining Ministarstva zdravlja. Poslednje dve, dve i po godine imali smo pandemijski period kada je smanjena frekfencija pregleda, ali u postkovid periodu očekujemo da će ponovo učestati, što se već vidi po zainteresovanosti i javljanju pacijentkinja. Međutim, kada smo radili preglede samoinicijativno i u sklopu nacionalnog skrininga Valjevo nije moglo da se pohvali dobrim odzivom - otprilike je to bila jedna petina - kaže dr Mirković.

Milan Mirković

Milan Mirković (Foto: Branko Petrović)

 

Poznati su i uzročnici oboljenja: na prvom mestu to je Humani papiloma virus, čije prisustvo se ustanovljava Papanikolau testom u kombinaciji sa kolposkopskim pregledom, odnosno uzimanjem brisa i njegovom mikroskopskom analizom. Od prodiranja virusa u organizam do razvoja tumora nekada može proći 10 do 12 godina, što takođe ukazuje na značaj periodičnih ginekoloških pregleda.

 

- To je vrlo infektivan virus, koji se lako prenosi i poznato je 200 serotipova niskog, srednjeg i visokog onkogenog potencijala. Kada prodre u organizam teško ga je utvrditi, može živeti u ljudskom organizmu dve godine bez ikakve manifestacije. Inficiranje HPV-om ne znači da će se osoba razboleti, na ugroženost utiču: promiskuitet, odnosi bez zaštite, narušen imunitet zbog osnovnih bolesti, loš socijalno-ekonomski status itd, a zavisi i u kom momentu smo ga "ulovili" prilikom pregleda i odradili dalje procedure. Problem je to što bolest može biti vrlo prikrivena, gotovo bez simptoma, zbog čega i jeste bitna prevencija. Ali, u većini slučajeva inicijalni simptomi mogu biti krvarenja između menstruacija ili neuredna menstrualna krvarenja, zatim krvarenje posle odnosa, bol u maloj karlici i krsnom delu kičme... Kada postoji bilo kakva sumnja, prisustvo bolesti može se dijagnostikovati kolposkopskim pregledom i uzimanjem Papa brisa. Ako se ispostavi da postoji neka promena uzima se uzorak tkiva sa regije i radi biopsija. Postoji gradacija tih promena i od toga zavisi šta se dalje radi: od mini operacije do ozbiljnijih zahvata - navodi načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja.

 

HPV vakcinu o trošku države za sada mogu primiti deca i mladi uzrasta od 9 do 19 godina.

 

U mnogim državama sveta (trenutno se primenjuje u 110) pokazalo se da je HPV vakcina najefikasnija zaštita od ovog virusa i prevencija tumora grlića materice, Primen aove vakcine kod nas je počela u proleće prošle godine.

 

- U pitanju je Gardasil-9, koja nije obavezna nego preporučena vakcina i daje se u ambulantama pedijatrije i ginekologije. To je snažna rekombinantna vakcina neinfektivnog karaktera koja stvara neutrališuća antitela, snažne ćelije imunog sistema (memorijske B limfocite), koje stvaraju otpor prilikom prodiranja tog virusa u organizam. Davanje HPV vakcina preporučuje se pre stupanja u polne odnose, idealno je da to bude od 9 do 14 godine života. Može se dati i kasnije, ali je zaštita znatno manja. Prema dosadašnjim istraživanjima zaštita je desetogodišnja, koliko dugo se otprilike i primenjuje, a podjednako se preporučuje devojčicama i dečacima. Opet se ne možemo pohvaliti odzivom – u našoj ustanovi dato je oko 190 vakcina. Veliki problem je otpor dela građanstva generalno prema vakcinaciji, pogotovo po pitanju Kovida, što svakako utiče i na odziv za HPV vakcinu - zaključuje dr Milan Mirković.

 

 

 

Aktuelno

Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Značaj preventivnih pregleda Pre 34 minuta

Nаciоnаlni dаn bоrbе prоtiv rака dојке

U Opštoj bolnici Valjevo, analize pokazuju da je kod žena najveća brojnost oboljevanja od karcinoma dojke, u 2022. godini bilo je 111 obolelih, a u 2019. novootkrivenih slučajeva bilo je 101,...

Prostorije SNS u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Oglasili se potpredsednici GrO SNS, ali ne i predsednik Pre 1 dan 1 sati

Da li orkestar zvuči raštimovano?

U danu kada se obeležava Dan Valjeva, saopštenjem za javnost oglasilo se troje potpredsednika valjevskih naprednjaka, ali ne i predsednik. U saopštenju navode rezultate SNS u Valjevu i kritikuju...  · 12 komentara