Zagađen vazduh u Valjevu (foto: DjordjeDjokovic)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: DjordjeDjokovic)
31.01.2023, 07:54

Više od pola godine Valjevo živi "vazdušnu opasnost"

č: | fb:

Protekle sedmice vazduh u Valjevu je bio loš. Od početka godine bilo je ukupno 16 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrrednosti, saopštila je organizacija "Lokalni odgovor", koja sprovodi akciju "Aero Alarm" u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

 

Najviša srednja dnevna koncentracija u nedelju, 29.1.2023. suspendovane PM10 čestice 57,51 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena takođe u nedelju, 29.1. u vrednosti 55,90 µg/m3. U nedelju, 29.1. je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 20 časova u vrednosti od 94,90 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođeu nedelju, 29.1.u 20 časova vrednost od 93,25 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

 

Politika piše da zbog zagađenog vazduha Valjevo tokom pola godine živi "vazdušnu opasnost"

 

U saopštenju organizacije "Lokalni odgovor" se navodi da je prošla godina, po podacima Zavoda za javno zdravlje u Valjevu, bilo 176 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, piše Politika. Nacionalni dnevni list konstatuje da Valjevo spada među najzagađenije gradove u Srbiji, uprkos merama koje se primenjuju. Govoreći o merama, Politika piše da se građani Valjeva slabo odazivaju na pozive lokalnih vlasti za dodelu subvencija za zamenu kotlova, prozora i ugradnju izolacije kuća. Politika takođe beleži da je relativno mali broj domaćinstava priključen na sistem daljinskog grejanja. I na kraju beleži da 44 posto stanovnika Valjeva živi u siromaštvu. Po tome ispada da su siromašna domaćinstva u stvari znatni zagađivači vazduha. Opet, siromašni ljudi su najčešće žrtve zagađenja vazduha, najviše se razbolevaju i umiru zbog zagađenog vazduha. I na kraju, siromašna domaćinstva ne mogu biti nosioci promene, jer nemaju novac da investiraju u čisto grejanje i udobno stanovanje.

 

"Lokalni odgovor" dalje u saopštenju navodi da je prošlog petka, na Savindan, na valjevskim ulicima održana tradicionalna Svetosavska  atletska trka. Za pobedničku medalju trčali su predškolci, osnovci, đaci, studenti, seniori, vojnici i policajci.

 

Trka je počela tačno u podne i trajala dva časa. U tom periodu satna koncentracija vrlo opasnih suspendovanih PM2,5 čestica u vazduhu u Valjevu se kretala od 34 do 46 µg/m3, da bi prosečna dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica na dan trke iznosila čitavih 38,37 µg/m3. Radi se o koncentraciji koja po standardima Svetske zdravstvene organizacije prevalilazi granicu od 15 µg/mza koju se smatra da je u potpunosti bezbedna za zdravlje ljudi. Na obaveštenju objavljenom uoči trke na sajtu Lepa reč stoji da takmičari trče na "sopstvenu odgovornost". Organizatori Svetosavske atletske trke u Valjevu ovoga puta su bili Sportski savez Valjevo i Atletski klub „VAK014“ pod pokroviteljstvom Grada Valjeva, navodi u saopštenju "Lokalni odgovor".

 

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 6 sati 59 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 7 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara