POKS (logo)
POKS (logo)
06.02.2023, 14:49

POKS o problemima vodosnabdevanja jednog dela Pričevića

č: | fb:

Povodom problema jednog dela sela Pričević, koji traje još od poplava 2014. godine, oglasio se sekretarijat valjevskog odbora Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS).

 

U saopštenju za javnost se navodi da je "sramno to da u 21. veku sela nemaju vodu, naročito sela poput Pričevića, koja su oko 10 kilometara udaljena od centra grada. Naročito, što je taj problem nastao prilikom poplava i gde je šteta mogla biti sanirana".

 

POKS podseća da je jedan od najjačih izvora ovog sela, nadaleko poznat po svojoj ledeno hladnoj vodi, Vrelo, porušen kada se na njega, uzrokovan klizištem, osuo beden. Meštani su više puta tražili pomoć od Vodovoda i lokalne samouprave, ali pomoć nisu dobili. Na predlog da se problem reši o trošku meštana, nadležni su izjavili da to nije privatna svojina, i da to ne sme da se uradi.

 

"U vreme kada sva sela pate od problema pada nataliteta, to nije slučaj u Pričeviću, gde se beleži porast nataliteta u poslednje tri godine. Natalitet raste, ali vode za decu nema, bar ne za onu koja bi vodu pila sa izvora Vrelo", piše u saopštenju.

 

"Sa Vrela koje je imalo svoje cevovode i za koji postoji projekat, od vremena kada je urađen, tada o trošku meštana. Osim novorođene dece, sa izvora Vrelo vodu koriste i starija lica, koja su nemoćna dobaviti vodu iz prodavnice, koja je udaljena više od pet kilometara ili sa nekog drugog izvora. Voda sa izvora Vrelo smatra se tehnički neispravnom za korišćenje, a osim što je tehnički neispravna, često je i nestaje", izjavila je Marija Mitrović Ilić, sekretar valjevskog POKS-a.

 

Pokret obnove Kraljevine Srbije poručuje da će apelovati na gradsku vlast, na Vodovod i sve nadležne, da problem bude što pre rešen, jer, kako navode, ne možemo dozvoliti da naši sugrađani žive bez vode, jer voda i vazduh su nešto bez čega ne može da se živi.

 

"Pozivamo sve nadležne da što pre reše ovaj problem, jer i najzabačenija sela ne treba da se susreću sa ovakvim problemima, a naročito ne ona sela gde postoje već projekti za rezervoare, i gde je već postojao rezervoar za vodu, koji je napajao ceo jedan zaseok, uspešno, godinama. To nije nešto što je skupo za naš grad, sa malo novca se može rešiti i ne postoje izgovori za ne rešavanje ovakvog problema", izjavio je poverenik POKS-a Valjevo, Đorđe Marković.

Aktuelno

Konferencija Lokalni odgovor (foto: Kolubarske.rs)
Uspešna građanska inicijativa Pre 18 sati 21 minuta

Besplatni priključci na Toplanu za građane Valjeva

Grad Valjevo je uvažio građansku inicijativu za omogućavanje besplatnih priključaka na toplovod koju je udruženje Lokalni odgovor pokrenulo u januaru ove godine. "To je dokaz da građani, kada se...

Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 5.12.2023

Đoko, majstore!

U uobičajenoj predizbornoj kampanji, uobičajeno i prljavoj, konačno pikanterija. "Eksplicitni snimak seksa!", na Pinku. I zasad, samo povlačenje Đorđa Miketića iz kampanje...   Pustimo...  · 6 komentara