Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
13.02.2023, 10:05

Lokalni front: Valjevska vlast nije učinila ništa da spreči prerano umiranje sugrađana zbog aerozagađenja

č: | fb:

Dve cifre koje veoma precizno prikazuju neznanje, nemar i neosetljivost službenika države Srbije prema zdravlju i prema životima sugrađana su: 6 592 (2016. ) i 8 718 (2019.), rekao je aktivista Lokalnog fronta Valjevo Ljubomir Rafović i dodao da čak otkrivaju i jedan od uzroka drastičnog pada broja stanovnika naše republike između dva popisa.

 

-Prema podacima Instituta "Batut" tokom 2016. godine Srbija je prerano izgubila 6592 života od bolesti koje se mogu dovesti u vezu sa zagađenjem vazduha. Tri godine kasnije, 2019. ova cifra stigla je na 8718! Još jedan istorijski rezultat, zar ne? 8718 prerano umrlih od posledica zagađenja vazduha! Koliko u 2022? U 2023? – upitao je Radović.

 

On je naveo da je ovu crnu hroniku obelodanila Državna revizorska institucija na strani 35 svog izveštaja sa kraja 2021. godine.

 

- Revizori su utvrdili da mnogo hvaljena SNS država Srbija, kao i mnoge njene lokalne samouprave, nisu svrsishodno upravljali kvalitetom vazduha, koji je, naglašava se, jedan od deset glavnih globalnih faktora rizika po zdravlje ljudi. Ovo su stvarni rezultati jedne vlasti i jedne politike. Ovo nije prazna samohvala o istorijskim uspesima i dostignućima. Da li uopšte treba pominjati kako je Valjevo prošlo u "zlatnom dobu"? – upitao je Radović i dodao da je Lokalni front više puta citirao podatke iz istraživanja Svetske zdravstvene organizacije koji pokazuju da naš grad od posledica zagađenja vazduha godišnje prerano gubi najmanje 240 života.

 

Prema rečima Ljubomira Radovića koalicija SNS-SPS od 2016. do 2020. i sadašnja SNS većina u Skupštini grada nije učinila ništa da ovo spreči.

 

- Plan kvaliteta vazduha grada Valjeva za godine od 2015. do 2021. usvojen je krajem 2016, objavljen u Službenom glasniku i zaboravljen. Neozbiljni, nemarni i neosetljivi službenici grada, na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem, sasvim slučajno, zar ne, zaboravili su da nas obaveste kako Ministarstvo zaštite životne sredine nikada nije odobrilo ovaj dokument! – rekao je Ljubomir Radović.

 

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Kolubarske.rs)

On je skreno pažnju na to da je, prvim rebalansom Programa korišćenja sredstava gradskog budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, za kvalitet vazduha planirano tri i po miliona dinara, svega 1,68 posto ukupnih sredstava ovog fonda. Od toga milion za brošuru o zaštiti životne sredine i edukativne video emisije, dva i po miliona za izradu Plana kvaliteta vazduha, akcionog plana, lokalnog registra izvora zagađivanja i još neimenovanih projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

 

- Prema članu 31. Zakona o zaštiti vazduha trebalo je da posle prvog, faktički nepostojećeg plana kvaliteta vazduha, dobijemo drugi, za period od 2022. do 2027. Tako kaže zakon. Šta kaže gradonačelnik Lazar Gojković, novopečeni član SNS i šef gradskog odbora? Od pohvala mudroj politici predsednika svoje stranke nema vremena da se bavi sitnicama kao što su životi 240 ili 250 Valjevaca godišnje? Gospodina Gojkovića nismo videli na javnoj raspravi o planu kvaliteta vazduha, koja je kasnila „samo“ godinu dana. Uostalom, zašto bi on bio vredniji od mnogo hvaljene doživotne predsednice vlade, vlade  koja je Program zaštite vazduha u Republici Srbiju usvojila punih godinu dana posle održane javne rasprave! – rekao je Radović.

 

Podsetio je da je Lokalni front učestvovao u javnoj raspravi o ovom programu koji za naš grad do 2030. godine predviđa posebna sredstva iz raznih izvora u ukupnom iznosu od 13,9 miliona evra.

 

Radović je postavio nekoliko pitanja: Da li je neko u gradskoj upravi ovo bar pročitao? Da li će sredstva još jednom zaobići Valjevo zato što nemamousvojen još ni plan kvaliteta vazduha? Gde je izveštaj sa javne rasprave o Nacrtu plana kvaliteta vazduha održane pre skoro tri meseca? Šta se dogodilo sa stotinama primedbi koje su pale na samoj raspravi i u pisanim prilozima? Gde su u budžetu, u fondu za zaštitu životne sredine, sredstva za sprovođenje Akcionog plana poboljšanja kvaliteta vazduha u gradu Valjevu? Da li sve ovo znači da novi Plan kvaliteta vazduha neće biti usvojen ni u ovoj godini? I zašto se taj fantomski plan u februaru 2023. još uvek nazivaplanom za 2022? Najzad, kakve su garancije da će novi akt, ako i bude usvojen, biti odobren od strane Ministarstva? Da li će to ponovo biti skrivano od nas?

 

- Znamo da nije dobro kada se obraćanje javnosti završava u turobnoj atmosferi. Ne očekujemo previše ni od ovog pokušaja da crnim statistikama trgnemo uspavane službenike građana, bar one  koji među sobom galantno dele  honorare za rad u komisijama što su zagađenje vazduha u Valjevu smanjile za milijarditi deo jednog promila - zaključio je LjubomirRadović.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 2 sati 41 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 38 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 9 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara