Toplana (foto: Đorđe Đoković)
Toplana (foto: Đorđe Đoković)
30.09.2014, 14:14

Sastanak kod ministra 2. oktobra

č: | fb:

Većina toplana u Srbiji spremna je za grejnu sezonu, a u nekoliko gradova, među kojima je i Valjevo, ima problema, izjavio je resorni minisatar Aleksandar Antić, a preneo Tanjug.

“Dobra situacija je u većini od 59 toplana u Srbiji, problemi postoje u šest - sedam gradova", rekao je Antić. On je najavio da će u četvrtak, 2. oktobra, sa direktorima tih toplana, gradonačelnicima i predsednicima opština razgovarati i definisati dodatne aktivnosti neophodne za nabavku energenata kako bi i te toplane bile spremne za grejnu sezonu.

Antić je kazao kako bi lokalne samouprave mogle da pomognu toplanama u nabavci energenata i precizirao kako je, pored Valjeva, reč i o Trsteniku, Smederevu, Priboju, Novom Pazaru i Vranju.

“Probaćemo da utegnemo ceo sistem iako energetski sektor zbog poplava radi u otežanim uslovima, ali uspevamo da držimo funkcionisanje sistema na adekvatnom nivou”, poručio je ministar rudarstva i energetike.

Direktor Valjevske toplane Dejan Filipović potvrdio je danas Kolubarskim.rs da će biti sastanka kod ministra Aleksandra Antića, a da temu o kojoj će se razgovarati još ne zna jer „poziv nije dobio“. On pretpostavlja da će sa njim na taj sastanak ići i zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

„Mi smo spremni za početak grejne sezone i tu problema ne bi trebalo da bude“, kaže Filipović. On, međutim, dodaje da nije lako raditi u situaciji kada Toplana duguje mazut Robnim rezervama Srbije iz prethodnih godina, odnosno kada potrošači ne izmiruju redovno svoje obaveze.

U julskom intervjuu Kolubarskim.rs, Filipović je kazao kako Gradska toplana „kompaniji AD Nafta, od koje se nabavlja mazut, duguje 22 miliona dinara, dug za potrošenu električnu energiju (tada je) iznosio 10 miliona dinara, reprogramirani su raniji bankarski dugovi, a ima i dugova sitnim dobavljačima...“.

„Svaki mesec vraćamo 60 tona mazuta Republičkim robnim rezervama, što je oko četiri miliona dinara. Dug za mazut iz oktobra 2013. reprogramirali smo na 60 meseci (do 2018. godine). Nije lako poslovati u situaciji kada u januaru i februaru 2015. treba vraćati 600 tona mazuta potrošenog 2009. godine, a nije obuhvaćen pomenutim reprogramom“, rekao je tada Filipović.

On je danas potvrdio kako su julski podaci manje-više aktuelni i sada. Grejna sezona počinje 15. oktobra 2014. i traje do 15. aprila 2015. godine, a Gradska toplana u Valjevu trenutno zagreva 303.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora sa oko 4.500 korisnika.

Aktuelno