Štrajk veterana (foto: Kolubarske.rs)
Štrajk veterana (foto: Kolubarske.rs)
30.09.2014, 16:56

Dogovor iz januara nije ispunjen

č: | fb:

Nekoliko predstavnika ratnih veterana iz Srbije ponovo u Valjevu štrajkuje glađu zbog toga što njihovi zahtevi iz januara nisu ispunjeni, rečeno je na današnjoj pres konferenciji u Udruženju boraca ratova od 1990. u bivšoj SFRJ. Oni traže da se donese Zakon o boračko-invalidskoj zaštiti, uredba o obaveznom zdravstvenom osiguranju učesnika ratova od 1990, zapošljavanje dece boraca i invalida iz tih ratova i isplatu ratnih dnevnica.

Veterani tvrde da su se najvišim državnim funkcionerima i resornom ministru više puta obraćali molbom za prijem ali da ih niko "nije udostojio odgovora", te da im je državni sekretar u Ministarstvu rada, socijalne i boračke zaštite Dragan Popović rekao kako ga „ne zanimaju (ranija) obećanja (bivšeg) premijera Ivice Dačića“. Veterani predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića podsećaju da su „na njihovim glasovima dobijali mandate, a nisu ispunili predizborna obećanja“.

U štrajku glađu trenutno je sedam predstavnka ratnih veterana iz Vlasotinca, Vrnjačke Banje, Arilja, Valjeva i drugih mesta, a za večeras je najavljen dolazak „Leskovčanina, koji je dva i po meseca štrajkovao pod šatorom pred Sklupštinom grada“. Među štrajkačima je Nebojša Milenković iz Vlasotinca, koji je u januarskom štrajku glađu sebi odsekao mali prst na levoj šaci. Sa Milenkovićem je sada i njegov sin, svojevremeno vojnik na karauli Košare, na albanskoj granici.

Ratni veterani su danas pozvali premijera Vučića da ih poseti i uveri se u opravdanost njihovih zahteva. Januarski štrajk okončan je posle prijema delegacije štrajkača kod Ivice Dačića, tadašnjeg premijera, sa kojim je dogovoreno ispunjenje svih realnih zahteva. Molbu za prijem predsedniku Nikoliću tada su uputili vladika valjevski Milutin (Knežević) i gradonačelnik Stanko Terzić.

Ratni  veterani do sada nisu ostvarili svoja potraživanja ratnih dnevnica ni pred Međunarodnim sudom u Strazburu, a Grad Valjevo je među lokalnim samoupravama u Srbiji, koje najviše novca iz budžeta izdvajaju za pomoć ratnim invalidima i porodicama poginulih boraca u ratovima od 1990. do 1999. na prostorima nekadašnje SFRJ.

Aktuelno