Gerontološki centar Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Gerontološki centar Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
28.02.2023, 07:59

Osnovana ustanova Gerontološki centar Valjevo

č: | fb:

Vlada Sbije je donela Odluku o osnivanju ustanove socijalne zaštite Gerontološki centar Valjevo. Kako je navedeno u Odluci, Gerontološki centar pruža usluge smeštaja odraslim i starim licima; obezbeđuje stanovanje i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba i osiguranje bezbednog i prijatnog okruženja, kao i zdravstvenu zaštitu; pruža usluge procene i planiranja; obavlja i druge poslove u skadu sa zakonom i drugim propisima.

 

Gerontološki centar počinje sa radom danom upisa u sudski registar, a sredstva za osnivanje i početak rada obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

 

U Odluci je navedeno da članove Upravnog i Nadzornog odbora imenuje ministar nadležan za socijalnu zaštitu, na četiri godine. Do njihovog imenovanja, ministar će imenovati Privremeni upravni odbor i Privremeni nadzorni odbor.

 

"Do imenovanja direktora Gerontološkog centra Valjevo, njegove poslove obavljaće i njegova ovlašćenja vršiće Marko Jevtić, diplomirani ekonomista iz Valjeva", navedeno je u Odluci o osnivanju ustanove socijalne zaštite Gerontološki centar Valjevo.

 

Prema rečima Marka Jevtića, koji je i član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, u toku je procedura upisa Ustanove u sudski registar. Jevtić kaže da će nakon toga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja raspisati javnu nabavku za nabavku opreme, a potom će biti raspisan javni konkurs za prijem u radni odnos u Gerontološkom centru. Jevtić nije mogao precizno da kaže kada će Centar otvoriti vrata za korisnike, ali se očekuje da to bude u naredna dva do tri meseca.

 

U Gerontološkom centru za 113 korisnika, pored smeštaja, biće obezbeđena zdravstvena nega kao i vaninstitucionalna zaštita, dok će u prihvatilištu za beskućnike biti 30 mesta i 20 u dnevnom boravku za jednodnevni smeštaj starih lica.

Gerontološki centar Valjevo

Gerontološki centar Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Podsetimo, izgradnja Gerontološkog centra u Valjevu je počela 2009. godine, koji je sa 2,5 miliona evra finansirala Vlada Japana. Novac je potrošen, radovi su u nekoliko navrata nastavljani i prekidani, a objekat je vremenom propadao. U septembru 2021. godine nastavljeni su radovi, a blizu 1,2 milijarde dinara sa PDV-om za završetak obezbedila je država preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

 

Novi projekat je bio u skladu sa novim standardima propisanim za izgradnju gerontološkog centra, tako da su porušeni pojedini zidovi u unutrašnjosti, kompletno je zamenjena stolarija, dograđeno je prihvatilište, kotlarnica i portirnica.

Aktuelno

Plakat (Dušan Arsenić) (foto: )
Na "Abro festu" Pre 9 sati 31 minuta

Premijera Gradskog pozorišta "O zločinu i kazni"

"Abro fest" će biti nastavljen u utorak, 26. septembra premijerom predstave "O zločinu i kazni " po motivima remek dela F. M. Dostojevskog u izvođenju ansambla Gradskog pozorišta "Abrašević".

 (foto: )
PR Pre 1 dan 7 sati

Matalac časti - pokloni, popusti...

U utorak, 26. septembra Metalac će biti domaćin prezentacije u Valjevu ispred svog prodajnog objekta u ulici Vuka Karadžića 30, od 10 do 17 časova. Pored vrednih poklona i popusta, čekaju vas...  · 2 komentara