Gerontološki centar Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Gerontološki centar Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
28.02.2023, 07:59

Osnovana ustanova Gerontološki centar Valjevo

č: | fb:

Vlada Sbije je donela Odluku o osnivanju ustanove socijalne zaštite Gerontološki centar Valjevo. Kako je navedeno u Odluci, Gerontološki centar pruža usluge smeštaja odraslim i starim licima; obezbeđuje stanovanje i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba i osiguranje bezbednog i prijatnog okruženja, kao i zdravstvenu zaštitu; pruža usluge procene i planiranja; obavlja i druge poslove u skadu sa zakonom i drugim propisima.

 

Gerontološki centar počinje sa radom danom upisa u sudski registar, a sredstva za osnivanje i početak rada obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

 

U Odluci je navedeno da članove Upravnog i Nadzornog odbora imenuje ministar nadležan za socijalnu zaštitu, na četiri godine. Do njihovog imenovanja, ministar će imenovati Privremeni upravni odbor i Privremeni nadzorni odbor.

 

"Do imenovanja direktora Gerontološkog centra Valjevo, njegove poslove obavljaće i njegova ovlašćenja vršiće Marko Jevtić, diplomirani ekonomista iz Valjeva", navedeno je u Odluci o osnivanju ustanove socijalne zaštite Gerontološki centar Valjevo.

 

Prema rečima Marka Jevtića, koji je i član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, u toku je procedura upisa Ustanove u sudski registar. Jevtić kaže da će nakon toga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja raspisati javnu nabavku za nabavku opreme, a potom će biti raspisan javni konkurs za prijem u radni odnos u Gerontološkom centru. Jevtić nije mogao precizno da kaže kada će Centar otvoriti vrata za korisnike, ali se očekuje da to bude u naredna dva do tri meseca.

 

U Gerontološkom centru za 113 korisnika, pored smeštaja, biće obezbeđena zdravstvena nega kao i vaninstitucionalna zaštita, dok će u prihvatilištu za beskućnike biti 30 mesta i 20 u dnevnom boravku za jednodnevni smeštaj starih lica.

Gerontološki centar Valjevo

Gerontološki centar Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Podsetimo, izgradnja Gerontološkog centra u Valjevu je počela 2009. godine, koji je sa 2,5 miliona evra finansirala Vlada Japana. Novac je potrošen, radovi su u nekoliko navrata nastavljani i prekidani, a objekat je vremenom propadao. U septembru 2021. godine nastavljeni su radovi, a blizu 1,2 milijarde dinara sa PDV-om za završetak obezbedila je država preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

 

Novi projekat je bio u skladu sa novim standardima propisanim za izgradnju gerontološkog centra, tako da su porušeni pojedini zidovi u unutrašnjosti, kompletno je zamenjena stolarija, dograđeno je prihvatilište, kotlarnica i portirnica.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 19 sati 35 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 22 sati 11 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara