POKS (logo)
POKS (logo)
06.03.2023, 09:55

POKS pita: Zašto je prosečna plata u Valjevu ispod republičkog proseka?

č: | fb:

Gradski odbor POKS-a u saopštenju za javnost postavlja pitanje zbog čega je posečna zarada u Valjevu ispid republičkog proseka? 

 

U saopštenju se navodi da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna plata u Valjevu u decembru prošle godine bila 70.874 dinara ili za oko 13.300 dinara niža od republičkog proseka.

 

"Ovaj trend primanja ispod proseka se nažalost nastavlja, i nema kvalitativnog pomaka po tom pitanju već duži niz godina. Da bi problem bio rešen potrebno je konstatovati uzroke koji su prouzrokovali katastrofalnu situaciju privrede grada i samim tim doprineli niskim primanjima. Sve je počelo kriminalnom privatizacijom preduzeća koja su bila sinonim grada", smatra POKS.

 

Navodi da je mašinska industrija praktično nestala sa nestankom Gradca, Elinda i drugih manjih preduzeća. Prehrambena industrija na čelu sa Srbijankom je zamrla.

 

"Tokom štetočinskih privatizacija u poslednjih tri decenije, smenjivale su se nekompetentne gradske vlasti. Ništa nije učinjeno da se preduzeća, koja su bila predmet privatizacije, zaštite i da sa osigura nastavak poslovanja u sferi u kojoj su poslovala. Ovo je prouzrokovalo velikim brojem otpuštanja radnika. Došli smo u situaciju da je poremećeno tržište rada. Zbog smanjene ponude radnih mesta, sa jedne strane, i povećanja nezaposlenih sa druge strane, shodno zakonu ponude i potražnje, smanjivane su plate. To je bio ključni momenat i razlog zaostajanja za republičkim prosekom", navodi se u saopštenju GrO POKS i dodaje:

 

"Istine radi, u prošlosti su uloženi napori da se dovedu strane firme i na taj način da se nadomesti gašenje domaćih firmi. Nažalost, kako se radi o gradu Valjevu sa blizu sto hiljada stanovnika, ovi napori su samo ublažili negativan trend. Zbog tako loše privredne situacije, Valjevo postaje samo formalno sedište Kolubarskog okruga. Suštinski, liderstvo regiona se premešta na Ub. To se, između ostalog, oslikava i u zapošljavanju. Po pravilu, kada se pojave nova radna mesta, prvenstvo dobijaju meštani Uba ili Mionice. Valjevci moraju da se zadovolje ostacima. Suština problema je nedostatak radnih mesta. Taj veliki problem samo uvećava zapošljavanje radnika iz drugih sredina", smatraju u valjevskom Pokretu obnove Kraljevine Srbije i poručuju da je rešenje u otvaranju novih i proširenju postojećih preduzeća.

 

Valjevski POKS pohvaljuje to što trenutna vlast ozbiljno radi na konačnom završetku industrijske zone. Takođe, brza saobraćajnica do auto puta "Miloš Veliki" i direktna železnička veza će sigurno povećati primamljivost za dovođenje novih kompanija u Valjevo. Ali, naglašava se, to neće biti dovoljno.

 

"Potrebno je već sada razmišljati o novoj industrijskoj zoni i(li )proširenju postojeće. Savet za ekonomiju Gradskog odbora POKS Valjevo veruje da grad mora podržati otvaranje i razvoj domaćih kompanija. Posebnu pažnju i podršku zaslužuju mala i srednja porodična preduzeća koja beleže uspehe i šire se iz godine u godinu. U tom procesu i stimulisanju registrovanja seoskih domaćinstava POKS vidi najveću šansu za rešenje problema nezaposlenosti i povećanja plata", piše u saopštenju.

 

Gradski odbor POKS predlaže formiranje posebnog tela u okviru gradske uprave koje bi, uz asistenciju Regionalne privredne komore, napravilo tematske panele sa vlasnicima lokalnih preduzeća kako bi im se olakšalo poslovanje i samim tim povećalo zapošljavanje.

 

"Zaposleni u Regionalnoj privrednoj komori, kako sada rade i deluju, ne opravdavaju plate koje primaju. Postavlja se pitanje osnovanosti institucije u kojoj sede kadrovi koji 'skrštenih ruku' posmatraju potonuće Valjeva kao da ih se to ne tiče. Ekonomisti Gradskog odbora POKS Valjevo predlažu i aktiviranje ogromnog potencijala srpske dijaspore. Poznato je da postoji veliki broj uspešnih Valjevaca koji žive u inostranstvu. Oni pomažu redovnim mesečnim doznakama, putem kojih pomažu rodbinu i prijatelje. Potencijal naše dijaspore je ogroman. Neophodno je aktivirati njihove kontakte, znanje, kapital i iskustva u pokretanju i vođenju najkrupnijih privrednih sistema. Naravno, od grada Valjeva se očekuje da ih pozove i stimuliše njihov povratak stvaranjem ravnopravnih uslova za život i rad sa svim stranim ulagačima i investitorima", zaključuje u saopštenju GrO POKS.

 

 

Aktuelno

Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Na sajtu Grada Pre 17 sati 39 minuta

Anketa o kvalitetu grejanja

Na sajtu grada Valjeva objavljen je oglas JKP "Toplana Valjevo" kojim se korisnici usluga ovog javnog preduzeća pozivaju da se, popunjavanjem ankete, izjasne o kvalitetu grejanja za sezonu 2023/2024.  · 3 komentara

Nelegalni objekat na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Nelegalni objekat se pojačao baštom 9.05.2024

Moć investitora ili nemoć Grada?

Umesto da bude uklonjen, prema Rešenju građevinskog inspektora od 17. januara, ugostiteljski objekat u centru Divčibara radi "punom parom" i to pojačan baštom. U Gradskoj upravi pre dva meseca...  · 14 komentara