Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
07.03.2023, 07:59

Valjevo među pet najzagađenijih gradova u Srbiji

č: | fb:

Najzagađeniji vazduh u 2022. godini u Srbiji imali su Beograd, Kragujevac, Niš, Valjevo i Užice, izjavila je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov, prenose beogradski mediji.

 

Prema njenim rečima ovih pet gradova su izdvojeni kao prioritet i targetirani su u Strateškom dokumentu za zaštitu vazduha koji je donet u novembru prošle godine. "Pored tih pet, prioritet smo proširili na još toliko, tako da imamo ukupno 10 najzagađenijih ka kojima ćemo se usmeriti i po pitanju projekata i aktivnosti svih ministarstava, a u koordinaciji Radne grupe za sistemsko rešavanje problema kvaliteta vazduha kojom predsedava predsednica vlade Ana Brnabić", rekla je ministarka.

 

U Valjevu 45 dana vazduh bio zagađen

 

U nedeljnom izveštaju Udruženja građana "Lokalni odgovor" o stanju kvalitta vazduha u Valjevu navedeno je da je po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2023. godine zabeleženo ukupno 45 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 μg/m3), čime je premašen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

 

"Protekle nedelje zabeležen je blagi pad koncentracija zagađujućih čestica. Najviša srednja dnevna koncentracija u četvrtak, 2.3.2023. suspendovane PM10 čestice 73,92 μg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija  suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je takođe u četvrtak, 2.3. u vrednosti 68,28 μg/m3. U subotu, 4.3.2023. je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 20 časova u vrednosti od 157,46 μg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a u ponedeljak, 27.2.2023. u 23 časova vrednost od 145,42 μg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice", navodi se u izveštaju Udruženja građana "Lokalni odgovor".

 

Imajući u vidu ogroman problem Valjeva sa zagađenjem vazduha, udruženje "Lokalni odgovor" će u narednim mesecima, uz pomoć Beogradske otvorene škole (BOŠ) i Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine (RERI), pokrenuti kampanju i javnu debatu o mogućnostima za unapređenje prakse priključenja na daljinski sistem grejanja, tamo gde je to moguće i ekonomski opravdano, radi ublažavanja energetskog siromaštva i smanjenja zagađenja vazduha.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 13 sati 43 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 14 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara