Dobitnici nagrade Valjeva (foto: Dragan Krunić)
Dobitnici nagrade Valjeva (foto: Dragan Krunić)
20.03.2023, 14:50

Obeležen Dan Valjeva i uručene nagrade Grada za 2022.

č: | fb:

Dan grada Valjeva 20. mart obeležen je svečanom akademijom i uručenjem nagrada najuspešnijim pojedincima i kolektivima za 2022. godinu.

 

"Čast mi je da vas i ove godine pozdravim i ugostim, da svim Valjevcima, kao i onima koji se tako osećaju, čestitam Dan grada – 20. mart", rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i nastavio:

 

"Ovaj datum simbolizuje početak razvoja modernog Valjeva i potpuno je lišen ideoloških i politickih predznaka. Još od 1804. godine, kada su ustaničke jedinice Valjevske nahije ušle u Valjevo, koje su Turci posle višednevne opsade napustili noć ranije, ova pobeda mudrosti, snage, jedinstva i upornosti naših predaka nas obavezuje i pokazuje kojim putem treba ići. A treba ići putem razvoja, znanja, u skladu sa tradicijom, kulturom, prirodom, putem koji su nam utrli svi oni koji su živeli na ovim prostorima pre nas! Ponosan sam što danas živimo u Srbiji, koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić i koji sa svojim timom radi na tome da se naša zemlja svrsta u red razvijenih ekonomskih zemalja sveta", kazao je Gojković i dodao:

 

"I mi u Valjevu možemo biti ponosni na ono što smo zajedno sa Vladom Srbije i građanima Valjeva do sada uradili. Na pragu smo završetka investicija i projekata o kojima pričamo, maštamo i pripremamo godinama, a neke čekamo i decenijama. Spomenuću samo neke: ove godine se otvaraju tri fabrike u našem gradu-  Hansgroe, Bizerba, Hajsens Gorenje. Brza saobraćajnica do auto-puta Miloš Veliki već dobija svoje obrise! Gasovod stiže u Valjevo! Gerontološki centar u kome će dostojanstveno i lepo provoditi vreme naši najstariji građani samo što nije počeo sa radom. Tri vrtića će već od naredne školske godine otvoriti svoja vrata i primiti svu decu Valjeva. Značajna podrška majkama za troje i više dece, ulaganja u dečju i socijalnu zaštitu, skolstvo, sport, kulturu. Infrastrukturno uređenje grada, rehabilitacija gradskih ulica, parkova, sportskih objekata, dečjih igrališta…samo su deo naših rezultata na koje smo ponosni. Očekivanja svih nas su velika, jer svi volimo ovaj grad i želimo da ga vidimo u najboljem mogućem svetlu! Zbog svega toga sam još ponosniji na činjenicu da ćemo u vreme ove gradske vlasti moći da ostvarimo naše ambicije i pokažemo lepšu stranu Valjeva i Valjevaca" rekao je Gojković.

 

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Kolubarske.rs)

Gradonačelnik je čestitao "najboljima od nas, ljudima koji su prošle godine ostvarili značajne rezultate i zaslužili nagradu grada Valjeva".

 

"Sa posebnim poštovanjem i zahvalnošću za sve što su u svom životu uradili, čestitam i dvojici Valjevaca koji su obeležili, svaki u svojoj oblasti, kulturu naše zemlje! Dostignuća svih onih kojima ćemo danas čestitati i uručiti nagrade, obavezuju nas da i ovoj godini budemo još bolji! Sve ovo što radimo, radimo za našu decu i za naš grad", poručio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

Dobitnici godišnje nagrade grada Valjeva

 

Godišnju nagradu grada Valjeva u oblasti privreda dobilo je Privredno društvo za trgovinu, proizvodnju i usluge "Žileks-trgovina", Stave; za poljoprivredu nagrađeni su dr Radosav Vujić i Aleksandar Lazarević; za oblast obrazovanja i vaspitanja nagrada je pripala Tatjani Reljić, profesor razredne nastave, dok je za stvaralaštvo i postignuće učenika i studenata nagrađen Milovoje Jovanović, učenik Muzičke škole.

 

Dr Aleksandra Krstić, vanredna profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu je dobitnik godišnje nagrade Valjeva za oblast nauka, inovacija i pronalazaštvo; za oblast medicina i brigu o zdrvalju nagrađen je dr Branislav Jovanović, specijalista opšte medicine; za oblast socijalna zaštita i humanitarni rad nagrađeno je Udruženje fudbalskih sudija Valjeva, dok je za oblast humanost nagrada pripala Aleksi Filipoviću i Mariji Nikšić.

  

Za postignuća u prethodnoj godini za oblast umetnost i kultura nagrađen je Mešoviti hor valjevske crkve "Hadži Ruvim", godišnja nagradu Grada za oblast čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja pripala je AKUD "Kosta Abrašević", za oblast informisanje i društveno angažovanje nagrađen je novinar Predrag Lučić, dok je za oblast sport nagrada pripala Ljiljani Ranković, odbojkašica.

 

Miloš Jevtić, novinar i publicista, i Jovan Maljoković, džez muzičar, dobitnici su specijalne nagrade, obe za životno delo.

  

"Radujem se što sam sa Valjevcima, radujem se što je Valjevo danas priredilo izuzetan program u čast svome gradu. Mnogo pamtim, ali ovakav program sa divnim mladim ljudima dugo nisam video", rekao je Miloš Jevtić, novinar i publicista, koji se zahvalio u ime nagrađenih.

Miloš Jevtić dobitnik nagrade

Miloš Jevtić dobitnik nagrade (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Prijatno smo iznenađeni zbog toga što je Valjevo prepoznalo aktivnosti nagrađenih, bez obzira na struku, delatnost i godine, te se zahvaljujemo onima koji su nas predložili i izabrali. Nagrađujući nas ustvari ste nas obavezali, posebno ove mlade koji treba da ulože novu snagu, da Valjevo bude lepše, da Valjevo bude više naše, da Valjevo bude Valjevo. Nisam dugo godina u Valjevu, ali zahvaljujući divnoj porodici Maksimović, ovde provodim dve zime i ponovo osvajam ovaj grad. Zato bih hteo da kažem nekoliko rečenica našim Valjevcima. Pre svega voleo bih da štitimo dve važne ustanove – Gimnaziju, čuvajte Gimnaziju ona je kapija života, i Biblioteku, koja postoji 155 godina. Molim vašu podršku da predložimo ove godine Biblioteku za Vukovu nagradu", rekao je Jevtić i zamolio Valjevce da više koriste ćirilicu i da više koristi srpske nazive.

 

"Nadam se da ćemo narednih godina u radu, gledajući u budućnost, u lepom Valjevu živeti prijatno i prisno", poručio je na svečanoj akademiji novinar i poublicista Miloš Jevtić, dobitnik specijalne nagrade za životno delo grada Valjeva.  

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 16 sati 45 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 20 sati 41 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas 29.05.2023

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara