Gimnazija (foto: Kolubarske.rs)
Gimnazija (foto: Kolubarske.rs)
01.10.2014, 19:36

Štrajk upozorenja prosvetara

č: | fb:

Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila su za sutra (2.10.)  štrajk upozorenja koncipiran tako da neće biti održan prvi čas u obe smene. Deca će biti u učionicama i kabinetima, prosvetni radnici takođe, ali nastave neće biti.

„Štrajk upozorenja koncipiran je kao predpremijera moguće ozbiljnije obustave rada“, rekla je večeras Kolubarskim rs Vesna Andrić predsednica Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u kojem su 22 osnovne i srednje škole.

Zahtevi su da se konačno definišu platni tazredi u Srbiji, odnosno da ne bude smanjenja plata prosvetnih radnika, koji su već „bili kažnjeni“ umanjenjem zarada u javnom sektoru.

„Prema najavama kolega, očekujem da će se sutrašnjem štrajku upozorenja odazvati 80 odsto kolega u školama. Ministsrstvo prosvete svakako nastoji da preko ’svojih ljudi’ smanji broj štrajkača ali mislim da im to ovoga puta neće poći za rukom. Kolege su se trgle iz letargije i presabrale se koliko će im zarade biti manje“, pojašnjava Andrić.

Na pitanje Kolubarskih.rs, ima li pritisaka direktora škola na zaposlene, Vesna Andrić kaže kako je njen utisak da ovoga puta toga nema jer je „u pitanju samo jedan čas“. Ukoliko bi, međutim, bilo ozbiljnije obustave rada, onda je to „druga priča – već za štrajk od dan-dva bilo bi povuci-potegni“.

Predsednica Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Valjevu tvrdi da njene kolege u rukovodstvima sindikalnih centrala „nemaju sa kime da pregovaraju“, što su potvrdila i dva sastanka sa resornim ministrom Srđanom Verbićem, a u četvrtak i sa ministarkom za državnu upravu Kori Udovički.

„Naši predstavnici nisu dobili odgovore ni na jednostavna pitanja, šta su platni razredi i kako će izgledati, odnosno koliko će nas koštati najavljene mere štedenje za krpljenje budžetskih rupa. Po njima to ili još nije definisano (platni razredi), ili su moguća smanjenja zarada ’linearna i progresivna’. Da ne govorimo o dokumentima poput Posebnog kolektivnog ugovora. Jednostavno, ’ druga strana’ nam ništa ne nudi“, kaže Andrić.

Dodaje kako su sindikalci prosvetara letos boravili u Sloveniji, gde je od 1996. sve „kristalno jasno – od plate učitelja ili lekara do plate najviših državnih funkcionera“.

„Ovde to, izgleda, mnogima ne odgovara. Ako bi se prosvetnim radnicima, kako najslabije plaćenim u javnom sektoru, podigle zarade uvođenjem platnih razreda, nekima bi se plate očigledno morale smanjiti i tu, izgleda, počinju problemi“, smatra Vesna Andrić.

Ministar Verbić se danas oglasio stavom kako je najavljeni štrajk prosvetara nepotreban, te da nije tačno kako u pregovorima dve strane ne postoji socijalni dijalog.

Aktuelno