Lazar Gojković i Kim Lahdevirte (foto: www.valjevo.rs)
Lazar Gojković i Kim Lahdevirte (foto: www.valjevo.rs)
31.03.2023, 11:22

Ambasador Finske posetio Valjevo

č: | fb:

Ambasador Finske u Srbiji Nj.E. Kim Lahdevirte boravio je u Valjevu. Na početku svoje posete, njega je ugostio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković sa saradnicima, zamenikom gradonačelnika Nemanjom Petrovićem i zamenikom predsednika Skupštine Viktorom Mićićem, objavljeno je na sajtu Lepa reč Valjeva.

 

Nakon prijema kod gradonačelnika, ambasador i njegova supruga su sa predstavnicima Društva srpsko-finskog prijateljstva, čija je predsednica Olivera Stevanović posetili Valjevsku gimnaziju i OŠ "Milovan Glišić".

 

- Skoro četiri godine živim ovde i trudili smo se da što više mesta obiđemo, jer je veoma važan deo našeg posla da putujemo u zemlji u kojoj se nalazimo, da bi mogli da kažemo kada se vratimo u našu državu šta je zapravo to što smo saznali o državi u kojoj smo bili. Slika koju ljudi imaju je stara slika o Srbiji, sada je država potpuno drugačija i veoma je impresivna. Nadam se da će evrpske integracije da se nastave i da će cilj biti ispunjen. Zaista verujem da je mesto Srbije u Evropskoj uniji. Videli smo u Valjevskoj gimnaziji, istorija je neverovatna i zaista je neverovatno danas biti tamo i u ovoj osnovnoj školi, gde su uslovi za rad zaista odlični. Impresivno je što sam bio ponovo u Valjevu i nije mi prvi put da sam ovde - rekao je ambasador Finske.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković se zahvalio na poseti Valjevu i poručio da je grad otvoren za svaku saradnju.

 

Poseta Gimnaziji

Poseta Gimnaziji (Foto: www.valjevo.rs)

Načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić je rekla da je za naše učenike i nastavnike ova poseta važna, jer su saznali dosta o kulturi i zemlji koja je veoma slična Srbiji.

 

- Najvažnije je da mi tražimo sličnosti, tj. ono što nas povezuje i što nas spaja, jer kroz to možemo da ostvarimo svaku vrstu saradnje. Meni je zanimljivo, kao i svima kada smo slušali o finskom jeziku . Ovde u Šestoj školi čuli smo koje su to iste reči i koja je to reč iz srpskog jezika koja je 100 posto preuzeta u finski i da je to reč vampir, a u Gimnaziji smo slušali o nekim drugim rečima. Njihova najduža reč ima 61 slovo, a jedna od najvećih naših reči – prestolonaslednikovica ima 22, a ubedljivo najduža antisamoupravnosocijalistički – 29 slova, a zamislite reč o 61 slova - rekla je načelnica Školske uprave.


O svojim iskustvima je pričala i porodica koja živi u Valjevu, majka je Finkinja, a otac Srbin iz Valjeva. Njihova deca upravo idu u ove dve škole, koje je danas posetio finski ambasador. Veza Valjeva i Finske postoji i na diplomatskom nivou, jer je ambasador Srbije u Finskoj Valjevac Saša Obradović.

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 16 sati 35 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 20 sati 31 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas 29.05.2023

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara