Lazar Gojković i Kim Lahdevirte (foto: www.valjevo.rs)
Lazar Gojković i Kim Lahdevirte (foto: www.valjevo.rs)
31.03.2023, 11:22

Ambasador Finske posetio Valjevo

č: | fb:

Ambasador Finske u Srbiji Nj.E. Kim Lahdevirte boravio je u Valjevu. Na početku svoje posete, njega je ugostio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković sa saradnicima, zamenikom gradonačelnika Nemanjom Petrovićem i zamenikom predsednika Skupštine Viktorom Mićićem, objavljeno je na sajtu Lepa reč Valjeva.

 

Nakon prijema kod gradonačelnika, ambasador i njegova supruga su sa predstavnicima Društva srpsko-finskog prijateljstva, čija je predsednica Olivera Stevanović posetili Valjevsku gimnaziju i OŠ "Milovan Glišić".

 

- Skoro četiri godine živim ovde i trudili smo se da što više mesta obiđemo, jer je veoma važan deo našeg posla da putujemo u zemlji u kojoj se nalazimo, da bi mogli da kažemo kada se vratimo u našu državu šta je zapravo to što smo saznali o državi u kojoj smo bili. Slika koju ljudi imaju je stara slika o Srbiji, sada je država potpuno drugačija i veoma je impresivna. Nadam se da će evrpske integracije da se nastave i da će cilj biti ispunjen. Zaista verujem da je mesto Srbije u Evropskoj uniji. Videli smo u Valjevskoj gimnaziji, istorija je neverovatna i zaista je neverovatno danas biti tamo i u ovoj osnovnoj školi, gde su uslovi za rad zaista odlični. Impresivno je što sam bio ponovo u Valjevu i nije mi prvi put da sam ovde - rekao je ambasador Finske.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković se zahvalio na poseti Valjevu i poručio da je grad otvoren za svaku saradnju.

 

Poseta Gimnaziji

Poseta Gimnaziji (Foto: www.valjevo.rs)

Načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić je rekla da je za naše učenike i nastavnike ova poseta važna, jer su saznali dosta o kulturi i zemlji koja je veoma slična Srbiji.

 

- Najvažnije je da mi tražimo sličnosti, tj. ono što nas povezuje i što nas spaja, jer kroz to možemo da ostvarimo svaku vrstu saradnje. Meni je zanimljivo, kao i svima kada smo slušali o finskom jeziku . Ovde u Šestoj školi čuli smo koje su to iste reči i koja je to reč iz srpskog jezika koja je 100 posto preuzeta u finski i da je to reč vampir, a u Gimnaziji smo slušali o nekim drugim rečima. Njihova najduža reč ima 61 slovo, a jedna od najvećih naših reči – prestolonaslednikovica ima 22, a ubedljivo najduža antisamoupravnosocijalistički – 29 slova, a zamislite reč o 61 slova - rekla je načelnica Školske uprave.


O svojim iskustvima je pričala i porodica koja živi u Valjevu, majka je Finkinja, a otac Srbin iz Valjeva. Njihova deca upravo idu u ove dve škole, koje je danas posetio finski ambasador. Veza Valjeva i Finske postoji i na diplomatskom nivou, jer je ambasador Srbije u Finskoj Valjevac Saša Obradović.

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 9 sati 41 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 16 sati 57 minuta

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara