(foto: Valjevska gimnazija)
(foto: Valjevska gimnazija)
05.04.2023, 09:06

Mesec frankofonije

č: | fb:

Mesec mart je Mesec frankofonije tokom kojeg se organizuju različite aktivnosti u Francuskom institutu u Beogradu i u školama gde se uči francuski jezik, saopšteno je iz Valjevske gimnazije.

 

Danas, oko 100.000 đakau Srbiji uči francuski jezik u osnovnim i srednjim školama, a od ukupno sedam dvojezičnih škola, šest imaju prestižno priznanje o kvalitetu Label France Education, koje dodeljuje Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ustanovama gde postoji izvrsnost u dvojezičnoj frankofonoj nastavi.

 

Valjevska gimnazija je od prošle godine nosilac ovog prestižnog priznanja za izuzetnost.

 

Na svečanom otvaranju manifestacije Mesec frankofonije u Palati Srbije, Valjevsku gimnaziju predstavljale su profesorke francuskog jezika Brankica Perić i Biljana Marinković. U prisustvu potpredsednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića, ministra turizma i omladine Huseina Memića i grupe ambasadora frankofonih zemalja u Srbiji, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije organizovalo je prijem u Palati Srbije u Beogradu, 1. marta 2023. godine. Tom prilikom je i pretpremijerno prikazan film o Srbiji "Odredište frankofonije- Srbija", koji je realizovala francuska televizijaTV5 Monde.

 

Jedanaest učenika Valjevske gimnazije, većinom učenika dvojezičnih odeljenja sva četiri razreda i jedan učenik prirodno-matematičkog smera, 15. marta 2023. učestvovalo je u aktivnosti Francuskog instituta "Frankofoni diktat". Diktat se organizovao istog dana u isto vreme u svim školama koje su se prijavile za učešće. U Valjevskoj gimnaziji diktat je čitala lektorka Marina Ora.

 

Takođe, 17. marta 2023. učenici dvojezičnih odeljenja prvog i četvrtog razreda sa svojim profesorkama francuskog jezika Brankicom Perić i Biljanom Marinković, učestvovali su u Beogradu u projektu "Frankofoni horizonti", koji tradicionalno organizuje Francuski institut, kao jednu od aktivnosti tokom marta meseca kada se obeležava Mesec frankofonije.

(Foto: Valjevska gimnazija)

 

Cilj projekta je poseta jednoj frankofonoj ambasadi, tako da su učenici i profesorke imali čast da posete Ambasadu Rumunije i razgovaraju sa Njenom ekselencijom, ambasadorkom Silvijom Davidoju, koja je i predsednica grupe frankofonih ambasadora. Nakon pozdravne reči ambasadorke, pogledali su kratak film o Rumuniji na francuskom jeziku.

 

Učenici su posetili Francuski institut, gde su zajedno sa učenicima još devet škola, koje imaju dvojezična odeljenja, učestvovali u radionicama i igri "Potraga za blagom" u okviru koje su tražili reči i simbole vezane za francuski jezik i Francusku u širem centru Beograda, saopšteno je iz Valjevske gimnazije.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 57 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 54 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara