NUNS
NUNS
07.04.2023, 09:51

NUNS: Odmah da prestane targetiranje novinara od strane vlasti i TV "Pink"

č: | fb:

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje prikazivanje spota na TV Pink u kom se poziva na hapšenje novinara i urednika dnevnog lista Danas, portala Nova.rs, televizija Nova S i N1 i to zbog kritikovanja aktuelne vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

U nepotpisanom spotu se navodi da mediji u vlasništvu Junajted grupe "seire nad sudbinom" vlasnika Informera”Dragana J. Vučićevića koji je osuđen na novčanu kaznu zbog vređanja, a koju nije hteo da plati. U spotu se netačno navodi da je osuđen na zatvorsku kaznu zbog "izrečene istine".

 

NUNS ukazuje na ozbiljnost incindenta i targetiranja novinara jer ovakvi i slični  spotovi koji prikazuje nekog u veoma negativnom kontekstu mogu da dovedu do drugih mnogo ozbiljnijih posledica. NUNS smatra da je posebno neumesno i zlonamerno etiketiranje i spominjanje Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, koji su proteklih godina imali veliki broj nerešenih pretnji, zbog kojih je Vidojković morao biti i  relociran. Upravo pretnje, ovakve kampanje i negativno okruženje u kojem Vidojković živi i radi a koje je delom stvoreno i targetiranjem od strane predstavnika vlasti, dovele su do toga da se novinar izmesti iz Srbije. 

 

Osim njih dvojice u spotu se spominju autori emisije "Mentalno razgibavanje", ali i iznose isečci iz novine Nova.rs i Danas, kao i delovi intervjua sa Bojanom Pajtićem i Zdravkom Ponošem. 

 

Spot je prikazan dva dana nakon što je premijerka Ana Brnabić objavila da će u narednih 48 sati pokazati da je predsednik Aleksandar Vučić najčešće na naslovnim stranama dnevnika Danas i Nova, koje je nazvala tabloidima. Predsednik Vučić je iz Italije poručio da je najviše puta bio na naslovnim stranama Danasa i Nove, te rekao da je srednje ime ovih medija "laž".

 

Koalicija za slobodu medija pre dva dana upozorila je javnost da su poruke državnih zvaničnika, koji javno lamentiraju nad navodno ugroženim pravima režimskih propagandista koji se izruguju pravnoj državi i novinarskoj profesiji, opasane po celo društvo, jer nagoveštavaju torturu neistomišljenika i ugrožavaju sistem podele vlasti.     

Aktuelno

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR Pre 13 sati 28 minuta

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...

Devojke sa Štranda (foto: )
Na Pokrajinskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Pre 15 sati 55 minuta

Tamnavac Dragoljub Trindić najbolji slikar Vojvodine

Na nedavno održanoj Pokrajinskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Vojvodine, 24. po redu, prvu nagradu osvojila je slika "Devojke sa Štranda" autora Dragoljuba Trindića rodom iz ubskog sela Čučuge.