NUNS
NUNS
07.04.2023, 09:51

NUNS: Odmah da prestane targetiranje novinara od strane vlasti i TV "Pink"

č: | fb:

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje prikazivanje spota na TV Pink u kom se poziva na hapšenje novinara i urednika dnevnog lista Danas, portala Nova.rs, televizija Nova S i N1 i to zbog kritikovanja aktuelne vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

U nepotpisanom spotu se navodi da mediji u vlasništvu Junajted grupe "seire nad sudbinom" vlasnika Informera”Dragana J. Vučićevića koji je osuđen na novčanu kaznu zbog vređanja, a koju nije hteo da plati. U spotu se netačno navodi da je osuđen na zatvorsku kaznu zbog "izrečene istine".

 

NUNS ukazuje na ozbiljnost incindenta i targetiranja novinara jer ovakvi i slični  spotovi koji prikazuje nekog u veoma negativnom kontekstu mogu da dovedu do drugih mnogo ozbiljnijih posledica. NUNS smatra da je posebno neumesno i zlonamerno etiketiranje i spominjanje Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, koji su proteklih godina imali veliki broj nerešenih pretnji, zbog kojih je Vidojković morao biti i  relociran. Upravo pretnje, ovakve kampanje i negativno okruženje u kojem Vidojković živi i radi a koje je delom stvoreno i targetiranjem od strane predstavnika vlasti, dovele su do toga da se novinar izmesti iz Srbije. 

 

Osim njih dvojice u spotu se spominju autori emisije "Mentalno razgibavanje", ali i iznose isečci iz novine Nova.rs i Danas, kao i delovi intervjua sa Bojanom Pajtićem i Zdravkom Ponošem. 

 

Spot je prikazan dva dana nakon što je premijerka Ana Brnabić objavila da će u narednih 48 sati pokazati da je predsednik Aleksandar Vučić najčešće na naslovnim stranama dnevnika Danas i Nova, koje je nazvala tabloidima. Predsednik Vučić je iz Italije poručio da je najviše puta bio na naslovnim stranama Danasa i Nove, te rekao da je srednje ime ovih medija "laž".

 

Koalicija za slobodu medija pre dva dana upozorila je javnost da su poruke državnih zvaničnika, koji javno lamentiraju nad navodno ugroženim pravima režimskih propagandista koji se izruguju pravnoj državi i novinarskoj profesiji, opasane po celo društvo, jer nagoveštavaju torturu neistomišljenika i ugrožavaju sistem podele vlasti.     

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 17 sati 53 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 3 komentara

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 17 sati 52 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava 22.09.2023

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...