Narodna stranka (logo)
Narodna stranka (logo)
11.04.2023, 09:07

Inicijativa Narodne stranke za raspisivanje referenduma

č: | fb:

"Referendum je jedini način da sačuvamo Kosovo i sprečimo izdaju", navodi u saopštenju za javnost Gradski odbor Narodne stranke (NS) uz poziv građanima da podrže narodnu inicijativu za sprovođenje obavezujućeg republičkog referenduma.

 

U saopštenju za javnost se navdi deset razloga zbog kojih treba podržati inicijativu Narodne stranke za raspisivanje referenduma. Saopštenje prenosimo u celosti.

 

Po pitanju Kosova i Metohije ništa nije gotovo, jer francusko-nemački plan još nije potpisan niti je na bilo koji način obavezan za bilo koga osim za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se na to usmeno obavezao, i on je lični garant sprovođenja sporazuma. On nema kud, ali Srbija ima. Imamo nekoliko meseci da zaustavimo, sprečimo i poništimo ono na šta se Vučić u poslednjih mesecdana obavezao. Zato je Narodna stranka pokrenula narodnu inicijativu za raspisivanje referenduma, kako bi se narod pitao, a ne da odlučuje samo jedan čovek u ime celog naroda.

 

Predloženo referendumsko pitanje glasi: Da li podržavate prihvatanje i sprovođenje predloga "Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije" (tzv. francusko-nemački predlog)?

 

Deset razloga zašto referendum: 

 

1. Referendum je jedini način da sačuvamo Kosovo. Ne može jedan čovek – Aleksandar Vučić da u ime celog naroda prihvata bilo kakve sporazume. Referendum je jedini način da sprečimo izdaju i sačuvamo Kosovo. Kad skupimo potpise režim ne sme više ništa da uradi u pogledu prihvatanja i sprovođenja "francusko-nemačkog" plana do odražavanja obavezujućeg referenduma.

2. Kad skupimo potpise Narodna skupština je, po Ustavu i zakonu, dužna da raspiše referendum.

3. Nema drugog legalnog načina da sprečimo izdaju i sačuvamo Kosovo.

4. "Francusko-nemački" plan jeste protivustavan. Ali isto tako je i tzv. Briselski sporazum bio protivustavan – pa je potpisan i sproveden u delo, a Ustavni sud je odbio da se o njemu izjasni. Bez referenduma ponoviće se isti scenario, samo sa mnogo ozbiljnijim posledicama.

5. Referendum je nemoguće pokrasti. Prvo, zato što je više od 80% građana protiv ovog plana. Drugo, jer će parlamentarna opozicija, na čelu sa Narodnom strankom, kontrolisati sva biračka mesta.

6. Rezultati referenduma će, po Ustavu i zakonu, biti obavezujući za sve državne organe.

7. Odbacivanjem "francusko-nemačkog" plana na referendumu građani Srbije će poslati jasnu poruku celom svetu da Srbija ne priznaje lažnu državu "Kosovo".

8. Referendum je instrument neposredne demokratije, gde se građani direktno pitaju o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju. "Francusko-nemački" plan se pojavio nakon poslednjih izbora, dakle o njemu građani nisu imali
prilike da se neposredno izjasne.

9. Vlast koja se plaši glasa naroda je NENARODNA VLAST koja zna da sprovodi nelegitimnu politiku koja nema podršku građana.

10. Poraz na referendumu znači kraj ovog režima i odlazak Aleksandra Vučića sa vlasti.

 

Podržite narodnu inicijativu za sprovođenje obavezujućeg republičkog referenduma! Vaš potpis možete dati onlajn na https://sacuvajmokosovo.rs/, na našim štandovima ili u prostorijama Narodne stranke u Valjevu svakog radnog dana od 16-18 časova, a petkom od 14-16 časova na adresi Mirka Obradovića br. 11.

Aktuelno

Parking u Kolubari 2 (foto: Kolubarske.rs)
U Naselju Kolubara 2 Pre 20 sati 57 minuta

Samovolja na delu - zauzeta mesta na javnom parkingu

Početkom godine završeni su radovi na rekonstrukciji parkinga u Naselju Kolubara 2, koji su koštali preko 5,7 miliona dinara sa PDV-om. Ubrzo nakon završetka radova, desetak parking mesta "zauzeli"...  · 8 komentara

Humanitarna akcija na Gradskom trgu (foto: Iva Banović)
Fudbaler Nemanja Matić podržao akciju 21.02.2024

Ubljani prikupili rekordnu sumu novca za Roditeljsku kuću

Na dobrotvornom događaju priređenom na Gradskom trgu i od humanitarne aukcijske prodaje dresa proslavljenog fudbalera Nemanje Matića, Ubljani su uspeli da prikupe 376.200 dinara za izgradnju...