Uklonjeni objekti u Železničkoj ulici (foto: Jovan Grujić)
Uklonjeni objekti u Železničkoj ulici (foto: Jovan Grujić)
12.04.2023, 09:52

Odluka o nameni i radovima na parceli u Železničkoj još uvek nije doneta

č: | fb:

Odluka o nameni i izgradnji NIS benzinske pumpe na parceli u Železničkoj ulici još uvek nije doneta, rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi. 

 

"Nisu u pitanju nikakvi pripremni radovi, jednostavno Grad je uklonio objekte i raščistio teren, što je trebalo uraditi i ranije, jer su napušteni i polusrušeni objekti predstavljali ruglo u centru grada", glasi odgovor iz Gradske uprave na pitanje Kolubarskih.rs da li su počeli pripremni radovi za izgradnju benzinske pumpe na parceli u Železničkoj ulici s obzirom na to da su juče uklonjeni svi objekti koji su napušteni skoro deset meseci.

 

Na pitanje da li će na toj lokaciji ipak biti izgrađena NIS benzinska pumpa, rečeno nam je da odluka o nameni parcele, koja je u vlasništvu Grada, još uvek nije doneta, te da će javnost biti obaveštena o planovima i eventualnim radovima na toj lokalciji.

Uklonjeni objekti u Železničkoj ulici

Uklonjeni objekti u Železničkoj ulici

Podsetimo, u aprilu prošle godine građani koji žive u tom delu grada su se usprotivili izgradnji NIS benzinske pumpe u neposrednoj blizini njihovih porodičnih kuća, stambenih zgrada i na oko 100 metara od Doma zdravlja. Oni su zaključili da je gradska vlast odlučna u nameri da se NIS benzinska stanica preseli iz Tešnjara na loklaciju u Železničkoj ulici u centru grada na osnovu poziva za javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju stanice za snabdevanje gorivom NIS Novi Sad u Valjevu. Žitelji su protestom želeli da ukažu na pogrešnu odluku da se na raskrsnici ulica Vladike Nikolaja, Sinđelićeve i Železničke izgradi benzinska pumpa.

 

Ubrzo potom, u avgustu prošle godine, vlasnici objekata u Železničkoj ulici, koji se nalaze na parceli u vlasništvu grada Valjeva, dobili su obaveštenje da "zbog privođenja parcele nameni treba da se iz objekata", a potom je doneto rešenje o njihovom rušenju.

 

Prošle godine je za Kolubarske.rs, načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić je rekao da odluka o izgrandji benzinske pumpe na toj lokaciji još uvek nije doneta, ali jeste u proceduri, otuda obaveštenje vlasnicima objekata da se isele jer "parcela mora biti čista".

 

"Izgradnja benzinske pumpe na toj lokaciji je izvesna, ali mora biti u skladu sa zakonima, i to ljudi iz NIS-a odlično znaju, a na odboricima Skupštine grada je da li će to podržati i doneti odluku o zameni parcele u centru Valjeva na ulazu u Tešnjar, na kojoj NIS ima pumpu, za ovu u Železničkoj ulici, koja je u vlasništvu Grada", rekao je u avgustu prošle godine za Kolubarske.rs načelnik Gradske uprave.

Uklonjeni objekti u Železničkoj ulici

Uklonjeni objekti u Železničkoj ulici (Foto: Jovan Grujić)

 

Danas u Gradskoj upravi saznajemo da odluka o nameni parcele koja je u vlasništvu Grada još uvek nije doneta, otuda ostaje da se nadamo i verujemo da na toj lokaciji ipak neće biti izgrađena NIS benzinska pumpa. Možda bude izgrađen park sa fontanom, kao što je to "najavila" u svom šaljivom tekstu, povodom prvih radova na parceli u njihovom komšiluku, neformalna grupa građana "Komšiluk protiv pume":

 

 "Žitelji Železničke, Sinđelićeve, Mišarske i okolnih ulica pozdravljaju započete radove na izgradnji novog gradskog parka sa fontanom na prostoru nekadašnjeg Suda za prekršaje i kafea Gong.  Novi gradski park doprineće smanjenju aerozagađenja, a Valjevo je nažalost u 2023. godini već zabeležilo 69 dana sa prekomernim zagađenjem vazduha iako je zakonom dozvoljen maksimum 35 dana. Još jedna grejna sezona nas očekuje u ovoj godini te će novi drvoredi i zelenilo doprineti smanjenju zagađenja i poboljšanju zdravlja naših sugrađana.

 

Građani se nadaju, da zahvaljujući novom parku, neće biti dostignut prošlogodišnji rekord od 144 dana sa prekomernim zagađenjen vazduha. Park će svakako doprineti smanjenju buke od saobraćaja u ulici Vladike Nikolaja kao i asporbovanju zagađujućih kancerogenih materija – teških metala, poliaromatičnih ugljovodonika kao i drugih isparivača iz naftnih derivata koji se akumuliraju u zoni gustog saobraćaja, a posebno u okruženju benzinskih pumpi poput one koja već postoji preko puta Doma zdravlja", piše pored ostalog u ironičnom ili šaljivom saopštenju za javnost neformalne grupe građana.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 10 sati 14 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 12 sati 50 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara