Dragan Jovanović i Gabrijela Šipoš (foto: Kolubarske.rs)
Dragan Jovanović i Gabrijela Šipoš (foto: Kolubarske.rs)
28.04.2023, 06:57

Šipoš i Jovanović priznaju da je izmišljen anonimni donator, ali uzvraćaju kontra optužbama

č: | fb:

Reagujući na navode Jelene Peruničić i Katarine Popović Marinković, majke dece koja imaju autizam, da rukovodstvo Udruženja građana pomoć i podrška osobama sa autizmom "Pomozimo nevidljivima da budu vidljiva" zloupotrebljavaju i donacije koriste nenamenski, konferenciju za novinare su održali predsednica Udruženja Gabrijela Šipoš i njen zamenik Dragan Jovanović.

 

Majke dece koja imaju autizam su ukazale na to da je Udruženje pretvoreno u privatnu firmu dve osobe – predsednice i njenog zamenika, inače vanbračnih partnera. Navele su da im nije dostavljen finansijski izveštaj i dokumentacija o poslovanju Udruženja, koji su tražile, niti im je bilo dozvoljeno da dokumentaciju pogledaju na Skupštini, na kojoj je atmosfera "bila na ivici linča, uz pogrdne reči". Navele su i to da se Dragan Jovanović uknjižio na imanje i objekat u selu Moravci koje je anonimni donator iz Australije poklonio Udruženju, a u koji su ulagali "ljudi velikog srca".

 

Šipoš i Jovanović su ustvrdili da je sve što su dve majke rekle na konferenciji za novinare "laž do laži", ali je Jovanović priznao da je izmislio anonimnog donatora iz Australije.

 

"Imanje sam ja nasledio od mog pradede, vodi se na mene. Nema anonimnog donatora. Ja sam rekao Gabrijeli da nikome ne priča da je imanje moje, zato što bi se možda oni osećali neprijatno. Ja se nikada nisam izdvajao da sam ja dao nešto organizaciji, da ne bi pomislili da ću im ja to prebacivati", rekao je Jovanović.

 

Što se tiče sednice Skupštine Udruženja, Jovanović je naveo da su Jelena Peruničić i Katarina Popović Marinković i još dve majke ometale rad Skupštine i da nisu dozvolile da sednica počne.

 

"Mene su nazivale pogrdnim imenima, psovale i vređale na nacionalnoj osnovi. Ja sam osnivač ove organizacije, sve sam sam finansirao, dao sam na raspolaganje svoj lokal, koristili su ga tri godine, ovde su dobijale humanitarnu pomoć, novogodišnje paketiće..., ali im to nije bilo dovoljno nego su tražile papire od mog imanja u selu Moravci kod Ljiga, da vide na koga se vodi moje imanje. Međutim, njima je cilj bio da se Skupština ne održi jer ako se ponovo ne održi tada bi se ugasilo Udruženje. Da li po nečijem nagovoru ili su to njih četiri smislile to ne znam. Na stolu su bili svi papiri Udruženja i ugovori od mog imanja koje sam dao na korišćenje, i sve to im je na Skupštini dato na uvid, ali one to nisu htele da gledaju. Verovatno su mislile da sam ja moje imanje dao u vlasništvo Gabrijeli, pa su htele da smene Gabrijelu kako bi one upravljale lokalom, mojim imanjem i kućom u Moravcima", kazao je Jovanović.

 

Na pitanje novinara zbog čega su, kao rukovodstvo Udruženja, na društvenim mrežama tražili donacije za opremanje objekta u Moravcima koji je privatno vlasništvo, Gabrijela Šipoš objašnjava:

 

"Nama je Dragan kuću dao na korišćenje na pet godina, bez nadoknade, ništa on od nas ne traži. On je meni rekao, i navešćemo to i u ugovoru, to što ja budem opremila i sredila, to njega ne interesuje, imamo dozvolu da smemo da to uradimo, ali da ne tražimo od njega nadoknadu za to kada objekat više ne budemo koristili. Kada ga ne budemo koristili svu opremu ćemo dati nekom srodnom udruženju, neće ostati Draganu".

 

Ugovor između Dragana Jovanovića, vlasnika kuće u Moravcima, i Udruženja o korišćenju te kuće, prema tvrdnji Jovanovića i Šipoš postoji, ali taj ugovr nije bio među brojnim papirima koje su oni pripremili za novinare kao "dokazni materijal". Među tim papirima nije bio ni finansijski izveštaj Udruženja, niti su naknadno dostavljeni novinarima i pored obećanja Gabrijele Šipoš da će to učiniti u toku dana.

 

Na pitanje novinara koliko dece koja imaju autizam i njihovih roditelja je boravilo u objektu u Moravcima "u prirodi i na čistom vazduhu", Šipoš navodi da je bila jedna žena iz Valjeva, tri iz Novog Sada, po dve iz Beočina i Pančeva... "Svima smo ponudili. Zvali smo telefonom članove i nudili im da borave u objektu, ali oni nisu hteli. Drugim udruženjima sam slala pozive, neko je odgovorio, a neko ne", kaže Šipoš.

 

Rukovodstvo Udruženja građana pomoć i podrška osobama sa autizmom "Pomozimo nevidljivima da budu vidljiva" su poručili da će tužiti sve one koje su "na konferenciji za novinare iznele laži o Udruženju, a na Skupštini vređale Dragana Jovanovića".  

 

Na pitanje novinara koji motiv imaju majke čija deca imaju autizam da se obrate javnosti, a koji je Vaš motiv, zamenik predsednika Udruženja Dragan Jovanović odgovara: "Njihov je motiv da smene predsednika, da bi one upravljale mojoj imovinom misleći da je to imovina Udruženja", odgvorio je Dragan Jovanović, ali nije rekao koji je njegov motiv da besplatno da na korišćenje lokal u Naselju Sretena Dudića, imanje i kuću u selu Moravci.

 

Ostaje otvoreno pitanje da li su izmišljenom pričom o anonimnom donatoru iz Australije doveli u zabludu sve one koji su, verujući da pomažu Udruženje, ulagali u imanje i objekat koji su privatno vlasništvo, da li se tu radi o zloupotrebi...? 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 14 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 3 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.