Toplana (foto: Đorđe Đoković)
Toplana (foto: Đorđe Đoković)
03.10.2014, 07:27

Toplane spremne za grejnu sezonu

č: | fb:

Sve toplane u Srbiji počeće 15.oktobra grejnu sezonu, pošto su dogovorene mere, kojima se obezbeđuju energenti i za toplane koje nisu imale mazut, izjavio je ministar rudarstva i energetitke Aleksandar Antić, nakon razgovora sa predstavnicima šest opština i gradova, koji imaju probleme pred grejnu sezomu, a među njima je i Valjevo.

“Pokušaćemo da zajedno sa AD Naftom, Naftnom industrijom Srbije i robnim rezervama nađemo modalitete da sistem bude u potpunosti održiv i realan, je će biti jako teško da toplane u isto vreme nabavljaju energetne za ovu grejnu sezonu i vraćaju dugove iz prethodnih godina", istakao je za Betu Antić.

Najveći problem valjevske Toplane jeste, upravo, vraćanje duga od 3.600 tona mazuta robnim rezervama i to u sezoni, u vreme kada treba da se obezbede nove količine energenata. Zamenik  gradonačelnika Žarko Kovač nakon sastanka rekao je za Kolubarske.rs da je od  ministra traženo da se tokom grejne sezone ne insistira na striktnom poštovanju datuma za vraćanje energenata robnim rezervama, jer ukoliko Toplana zakasni samo jedan dan, automatski sledi blokada računa, što dovodi u pitanje grejanje”, kaže Kovač i dodaje da je Ministarstvo preuzelo na sebe kordinaciju rada sa robnim rezervama da ne vrše pritisak ukoliko dođe do neredovnosti plaćanja.

Na sastanku sa minstrom Antićem bilo je reči i o mogućnosti korišćenja gasa, umesto mazuta. “Ministarstvo ne savetuje toplanama prelazak na gas u ovom trenutku, jer ima problema u snabdevanju ovim energentom. Sada su toplane, koje koriste gas, u većim problemima od onih koje se greju na mazt, jer je Rusija smanjila isporuku gasa evropskom tržištu 25 odsto, tako da se te redukcije odnose i na toplane u Srbiji. Preporuka je da toplane koje su planirale prelazak na gas sačekaju da prođe kriza”, kaže Žarko Kovač.

Ministar rudarstva i energetitke Aleksandar Antić, na sastanku sa predstavnicima Trstenika, Priboja, Smedereva, Nivog Pazara, Vranja i Valjeva je rekao da će  "gradovi i opštine dodatno podržati svoje toplane i obezbediti neophodne količine energenata, koje garantuju siguran početak grejne sezone i stabilno snabdevanje za prvih nekoliko meseci".

Antić je napomenuo da su toplane obavezne da plaćaju energente, ali i da svi građani i potrošačii imaju obavezu da plaćaju grejanje. Ministar rudarstva i energetitke je rekao da će biti razmotreno pitanje dugovanja toplana iz prethodnih godina.

 

Grejna sezona počinje 15. oktobra 2014. i traje do 15. aprila 2015. godine, a Gradska toplana u Valjevu trenutno zagreva 303.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora sa oko 4.500 korisnika.

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 26 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 18 sati 33 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 17 sati 41 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara