Apoteka
Apoteka "101" (foto: Đorđe Đoković)
15.05.2023, 06:55

Rešenje broj dva za valjevske apoteke – izdavanje u zakup poslovnog prostora

č: | fb:

Nakon javnog poziva za davanje koncesije za obavljanje apotekarske delatnosti, na koji se niko nije javio, grad Valjevo je raspisao oglas za izdavanje u zakup poslovnog prostora, koji je koristila Apotekarska ustanova Valjeva, i to pet lokala u Valjevu i po jedan u Ljigu i Osečini.

 

Kako je navedeno u oglasu, poslovni prostor se daje u zakup za obavljanje apotekarske delatnosti.

 

U ponudi su poslovni prostor u prizemlju površine 300 kvadrata u sastavu Doma zdravlja; u Ulici Vuka Karadžića, u prizemlju stambene zgrade, površine 125 kvadrata; poslovni prostor u Karađorđevoj ulici 101, u sastavu stambeno-poslovne zgrade, površine 143 kvadrata; poslovni prostor u Pasterovoj ulici površine 221 kvadrat; poslovni prostor u sastavu zgrade zdravstva u Ulici vladike Nikolaja površine 32 kvadrata.

 

Pored lokala u Valjevu, u ponudi je poslovni prostor u Ljigu, u sastavu stambeno-poslovne zgrade u Ulici vojvode Mišića, površine 132 kvadrata i u Osečini, u sastavu stambeno-poslovne zgrade u Ulici cara Lazara, lokal površine 107 kvadrata.

 

Rok za dostavljanje ponuda je 15 dana od dana objavljivanja oglasa.

 

Zakup posle neuspele koncesije

 

Na sednici Skupštine grada, održanoj 9. maja, usvojena je Odluka o stavljanju van snage Odluke o usvajanju predloga koncesionog akta za finansiranje, upravljanje i obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou na teritoriji Valjeva, Osečine i Ljiga.

 

Kako je navedeno, Odluka je doneta jer nije prostigla nijedna ponuda na javni poziv za davanje koncesije, koji je objavljen 29.11.2022. godine.

 

Grad Valjevo je tražio koncesionara na period od 15 godina, koji bi trebalo da snabdeva stanovništvo, zdravstvene ustanove, privatnu praksu i druga pravna lica lekovima i medicinskim sredstvima.

 

Inače, Valjevo već duže vreme nema dežurnu apoteku, a čelnici grada su ranije najavili da će preko koncesije za obavljanje apotekarske delatnosti i taj problem biti rešen. 

 

Na sednici Skupštine grada, 9. maja, šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić je poručio da rešenje za Apotekarsku ustanovu postoji jer će objekti biti ponuđeni u zakup nekoj farmaceutskoj kući. "Nadamo se da će to uspeti. Ako to ne uspe imamo i treće rešenje"! Nije rekao koje, ali je poručio da će "problem sigurno rešiti, kao što smo rešili i mnoge druge probleme".

 

Podsećamo, još pre četiri godine grad Valjevo je, kao osnivač zdravstvene ustanove Apoteka Valjevo, bio obavezan da po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti sprovede postupak kontrole nad radom i poslovanjem zdravstvene ustanove i utvrdi da li je nastupila prezaduženost, kao i da o utvrđenim činjenicama podnese izveštaj Ministarstvu zdravlja.

 

Grad je bio dužan da u budžetu obezbedi sredstva za izvršavanje obaveza prema poveriocima koje su preuzete i koje nisu plaćene do dana stupanja na snagu zakona, i da započne sa plaćanjem obaveza u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, a ukoliko se plaćanje vrši u više mesečnih rata, da plaćanje prema poveriocima u celini izvrši najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

 

Međutim gradsko rukovodstvo to nije učinilo, čak su ignorisali i pozive valjevskih apotekara da reaguju, nego je tek u februaru 2020. godine Skupština grada donela Odluku o načinu i modelima rešavanja statusa Zdravstvene ustanove Apoteke Valjevo. Dugovanja su tada iznosila 107,2 miliona dinara, bez obračunatih kamata, taksi i naknada.

 

Učinjen je propust ili zbog ignorisanja zakonske obaveze i nečinjenja tadašnjeg gradskog rukovodstva, a ceh plaćaju svi građani Valjeva, kao i zaposleni u Apotekarskoj ustanovi koji mesecima nisu primali plate, a na kraju su ostali bez posla.

 

Do danas nije utvrđena odgovornost zbog toga što je dug Apotekarske ustanove dostigao cifru od preko 107 miliona dinara, koji su vratili građani Valjeva!

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 14 sati 31 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 17 sati 8 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara