Parking iza sudova (foto: Kolubarske.rs)
Parking iza sudova (foto: Kolubarske.rs)
15.05.2023, 09:21

VPO: Pitanje parkinga trajno rešiti u korist stanara zgrada koje okružuju parking

č: | fb:

Povodom najavljenih radova na parkingu iza zgrada sudova u Ulici vojvode Mišića, Udruženju Valjevski pokret otpora obratili su stanari zgrada u tom delu grada. U saopštenju za javnost, Valjevski pokret otpora prenosi izjave stanara da su o nameri da se rekostruiše parking obavešteni isključivo putem medija, samo par dana pre početka radova, i to tako što je Gradska uprava Valjevo izdala saopštenje u kom je navela da će radovi početi 11. maja i da će trajati 30 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao, kao i kolika je vrednost radova. 

 

Veliki broj stanara, koji žive u zgradama u neposrednoj blizini ovog parkinga, imaju vozila i za parkiranje plaćaju mesečne karte JKP ''Vidrak'' Valjevo. Mnogi od tih stanara kupuju karte za parkiranje i za nekoliko meseci unapred, o čemu postoji evidencija u JKP ''Vidrak''. Pored toga, u jednom delu Ulice vojvode Mišića već je ograničeno parkiranje zbog rekonstrukcije zgrade Višeg suda tako da se ta parking mesta ne mogu koristiti.

 

Inače, parking iza navedenih sudovai u redovnim okolnostima veoma je sporan za stanare okolnih zgrada. Svakodnevno se dešava da stanari satima kruže tražeći slobodno parking mesto, a koga nema ni u okolnim ulicama zbog toga što je mali broj označenih parking mesta, tako da stanari koji uredno plaćaju svoje stanarske karte za parkiranje gube vreme, novac i nerve zbog problema nepravilnog regulisanja parkiranja u ovom delu grada. Zbog najavljenih radova, koji su vanredna okolnost, sasvim je očigledno koliki problem tek nastaje za stanare ovih zgrada!

 

Valjevski pokret otpora ovaj problem vidi kao očigledan primer nepoštovanja građana i kao jedan od mnogih primera odnosa gradske uprave prema građanima, kojima treba kao javna služba da služi. Naime, Gradska uprava obraća se građanima Valjeva samo dva dana pred početak radova nekakvim opštim saopštenjem sa veoma šturim informacijama, bez ponuđenih alternativa za parkiranje i bez ikakvog pribavljanja mišljenja stanara ili razgovora sa stanarima s obzirom na to da se radi o specifičnom mestu parkinga - u strogom centru grada i bez alternativnih mesta za parkiranje ili sa malim brojem alternativnih mesta za parkiranje i to stanarima koji su svoje mesečne karte platili, neki od njih i za više meseci unapred.

 

Sa druge strane, stanari su u ugovornom odnosu sa JKP ''Vidrak'' plaćanjem cene mesečnih karata pa je jasno da su na ovaj način oni onemogućeni da koriste svoja prava iz tog ugovornog odnosa, kao i da faktički ne dobijaju uslugu koju su redovno platili. Ponovo napominjemo da eventualna alternativna parking mesta nisu rezervisana samo za ove građane i da su parking mesta na obližnjim parkinzima slobodna za celokupno građanstvo tako da su po pravilu zauzeta, zbog čega je parkiranje na njima skoro nemoguće.

 

Zbog svega postavlja se pitanje da li bi parkingu u centru grada trebalo da bude promenjena namena, tako da ga prvenstveno koriste stanari zgrada sa mesečnim kartama i označenim mestima, a ostatak parking mesta, ukoliko ih ima, da bude ostavljen na korišćenje ostalim građanima uz plaćanje parking karata veće vrednosti i kraćeg trajanja od ostalih parkinga u gradu baš zbog svoje specifičnosti.

 

Valjevski pokret otpora zahteva da se Grad Valjevo i JKP ''Vidrak'' uključe u ovaj problem i da ga reše tako što će za stanare ovih zgrada, čiji se parking rekonstruiše, rezervišu parking mesta u okolnim ulicama čime će se obezbediti mesto za parkiranje i izvršiti preuzeta obaveza po osnovu kupljenih mesečnih parking karata, a nakon završetka radova da u saradnji sa ovlašćenim licima – upravnicima ovih zgrada i samih stanara trajno reše pitanje parkinga iza objekata Osnovnog, Višeg i Privrednog suda pre svega u korist stanara zgrada koje okružuju parking.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 11 sati 30 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 40 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara