Obilazak Trening centra (foto: Kolubarske.rs)
Obilazak Trening centra (foto: Kolubarske.rs)
23.05.2023, 11:08

Tehnička škola potpisala sporazum sa tri kompanije koje posluju u Valjevu

č: | fb:

U valjevskoj Tehničkoj školi potpisan je sporazum, u oblasti učeničke prakse i unapređenja obrazovnih programa, između te obrazovne institucije i tri kompanije, koje imaju svoje pogone u Valjevu, "Hisens Gorenje", "Hansgrohe" i "Bicerba".

Potpisivanje sporazume

Potpisivanje sporazume (Foto: Kolubarske.rs)

Prema rečima Gabrijele Grujić, direktorke Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, potpisivanje memoranduma sa ovakvim kompanijama govori o tome da smo spremni za savremene izazove.

 

"Videli smo u Tehničkoj školi radionice koje su usmerene ka automatizaciji i digitalizaciji, i koje su bolje opremljene od radionica mnogih kompanija u Nemačkoj, što garantuje kvalitet obrazovanja. Ako su ovde sa nama predstavnici sjajnih kompanija kakve su Hajsens Gorenje, Hansgrohe i Bicerba, to govori o važnosti školovanja kadrova, naših mladih ljudi, uz najsavremeniju opremu koju je Vlada Srbije uspela da obezbedi", kazala je Grujić.

 

Ona je navela da je u sistemu dualnog obrazovanja Srbije u narednoj školskoj godini obezbeđeno 3780 novih mesta na nivou srednjeg obrazovanja, dok je u visokom obrazovanju obezbeđeno 120 mesta za oblast mehatronike, što će omogućiti našim mladima da budu nosioci inovativnosti i tehnološkog razvoja.

Obilazak Trening centra

Obilazak Trening centra (Foto: Kolubarske.rs)

 

Trening centar Tehničke škole je jedan od 11 centara te vrste u Srbiji, a među prvima je koji je potpuno završen i maksimalno se koristi u nastavi. Prema rečima Branka Goloskokovića, direktora Tehničke škole, Trening centar je realizovan zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srbije, obavljena je rekonstrukcija i adaptacija 22 školske prostorije, od toga 10 radionica i 12 kabineta, koji su opremljeni najsavremenijom opremom za izvođenje nastave za sve obrazovne profile za koje je škola akreditovana, ali i za neformalno obrazovanje odraslih.

 

Goloskoković je dodao da je Trening centar punim kapacitetom počeo da radi početkom ove školske godine, namenjen je pre svega formalnom obrazovanju, zatim za pružanje podrške dualnom obrazovanju naših učenika. "Pojedine radionice se koriste za pružanje usluga i proizvodnju u sklopu učeničke zadruge, što donosi dodatne prihode", naveo je Goloskoković.

 

Prema rečima Stanke Pejanović, potpredsednice "Hajsens Internešnal" grupe, kojoj pripada i kompanija "Hajsens Gorenje" Valjevo, ovo je početak divne saradnje u sredini gde se osećamo kao kod kuće, gde smo deo zajednice.

 

"Ovaj projekat će nam, pre svega, omogućiti da proces uvođenja u posao novih radnika skratimo na najmanju moguću meru i da mladi ljudi koji budu deo naše fabrike u budućnosti zaista od prvog trenutka mogu da uživaju pune benefite, ne čekajući da prođe neki pripravnički staž", kazala je Pejanović.

 

Dodala je da je potpisivanje sporazuma o saradnji sa Trening centrom dokaz da je škola uhvatila korak sa modernim tehnologijama. Najavila je da će njena kompanija koristiti kapacitete Trening centra Tehničke škole i za dodatne obuke svojih zaposlenih.

 

Pejanović je podsetila da "Hajsens" grupa ima 100 hiljada zaposlenih širom sveta, od toga 13 hiljada u Evropi, a da je Valjevo evropski centar proizvodnje rashladnih uređaja. Izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje sa Tehničkom školom u gradu poznatom po industrijskoj proizvodnji.

 

Filip Berkle, direktor kompanije "Hansgrohe" Srbija, koja svoju fabriku sanitarija u Valjevu otvara krajem juna, podsetio je da je svojevremeno bio učenik u dualnom modelu obrazovanja, te mu je kao direktoru firme cilj da dualno obrazovanje bude što više zastupljeno i da pomogne razvoju. On je ocenio da su se i Tehnička škola i grad Valjevo značajno razvili u poslednje dve godine i da je ova kompanija potpisala sporazum o saradnji jer su ulaganje u ljude i obrazovanje ključni za napredak svake zemlje.

Potpisnici sporazuma

Potpisnici sporazuma (Foto: Kolubarske.rs)

 

Potpisivanju sporazuma između Tehničke škole i tri kompanije koje posluju u Valjevu, prisustvovali su Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, predstavnici Ministarstva provete, Privredne komore Srbije, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i čelnici kompanija "Hajsens Gorenje", "Hansgroe" i "Bicerba".

 

Bilo je najavljeno da će potpisivanju sporazuma u Tehničkoj školi prisustvovati i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ali je njihova poseta, bez obrazloženja, u poslednjem trenutuku otkazana.  

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 14 sati 6 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 16 sati 42 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara