NUNS
NUNS
01.06.2023, 06:55

Nedopustivo ometanje rada novinara N1 televizije

č: | fb:

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje hajku na N1 televiziju koja je u režiji vlasti pojačana poslednjih nedelja, a kulminirala upadom tridesetak osoba sa ozvučenjem i transparentima u dvorište poslovne zgrade u kojoj se nalazi redakcija ove televizije. Takođe, izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog odsustva zvanične reakcije državnih organ, navodi u saopštenju NUNS.

 

Okupljeni ispred N1 su se predstavili kao "Narodni štab" i nekoliko sati držali govore i ometali rad zaposlenih. Oni su naveli da će N1 stići gnev naroda, te tražili da govore istinu, a novinare su pozvali da izađu napolje.

 

Iz televizije su odmah prijavili policiji neovlašćeni ulazak na privatan posed i ometanje u radu, ali policija nije reagovala, a kako navodi N1, ispred njihove zgrade se nalazilo nekoliko policajaca u civilu, koji su rekli da nemaju naređenje da okupljene legitimišu, niti da ih udalje sa privatnog poseda.

 

Zabrinjava nas odsustvo adekvatne reakcije policije i tužilaštva u konkretnom slučaju, jer smo sigurni da je pored prisustva policajaca u civilu bilo i prostora za ozbiljniju reakciju i zaštitu novinara od ometanja u radu. Televizija N1 se nalazi na ogromnom udaru, kako od strane predstavnika vlasti, tako i ekstremnih desničarskih grupa, što može da se dovede u vezu i sa relativizacijom ogromnog nezadovoljstva građana radom javnog medijskog servisa i televizija sa nacionalnom pokrivenošću i umanjivanjem značaja masovnih skupova "Srbija protiv nasilja". Televizija N1 i njeni novinari se proglašavaju za uzročnike tragičnih događaja, redakciji i novinarima se redovno preti, a događaji poput ovakvog skupa, ukoliko se dopuste, samo uvećavaju tenziju i nivo ugroženosti novinara.

 

NUNS zahteva od policije i tužilaštva da podignu nivo zaštite novinara i redakcija, i da prepoznaju potencijalno opasne situacije poput jučerašnje, jer za ovakva ugrožavanja se podhitno moraju pronaći adekvatna rešenja po pitanju bezbednosti. Od nadležnih očekujemo i da izvrše odgovarajuću procenu bezbednosti novinara N1, jer su već godinama targetirani i neosnovano optuživani, naročito od predstavnika vlasti. Poslednjih dana napadi i pritisci su intenzivirani, o čemu svedoče nastupi narodnih poslanika vladajuće koalicije u Skupštini Srbije, koji su praktično inicirali da se na društvenim mrežama pojavi anketa u kojoj se korisnici pitaju da li N1 treba zapaliti, srušiti ili zabraniti.

 

NUNS pruža punu podršku N1 televiziji u njenom profesionalnom i odgovornom radu u interesu javnosti, i ulaže sve napore kako bi zaposlenima u toj medijskoj kući, a i svim drugim medijskim radnicima osigurali bezbedan rad u redakciji i van nje.

Aktuelno

Železničar sa pobednickim peharom (foto: OK Železničar)
Odigran ovog vikenda Pre 1 sati 35 minuta

OK Železničar pobednik memorijala "Radovan Beli Marković"

Domaći Železničar osvojio je drugi Memorijalni odbojkaški turnir "Radovan Beli Marković". Organizator turnira bio je OK Železničar, u znak sećanja na književnika, koji je bio počasni predsednik...

Raskrsnica Sinđelićeve i Pantićeve (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 dan 3 sati

Izmena saobraćaja zbog zamene zatvarača

JKP Vodovod Valjevo obaveštava građane da će, od ponedeljka, 25. septembra 2023. godine, zbog zamene zatvarača u šahti na raskrsnici ulica Sinđelićeva i Pantićeva biti izmenjen saobraćaj.

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra 23.09.2023

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 6 komentara