Digitalna ekspedicija 2023 (foto: www.mit.gov.rs)
Digitalna ekspedicija 2023 (foto: www.mit.gov.rs)
03.06.2023, 06:48

Karavan "Digitalna ekspedicija 2023" u Valjevu

č: | fb:

Valjevo je domaćin karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti "Digitalna ekspedicija 2023", koji je pokrenut na inicijativu predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, sa ciljem da se građani širom Srbije upoznaju sa digitalnim veštinama 21. veka, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, elektronskim uslugama, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije.

 

Danas u 11.00 časova, planiran je obilazak Udruženja penzionera i njihovog digitalnog kutka, kao i uručenje donacija. Nakon toga, u 11.30 časova u Centru za kulturu, obratiće se ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović i  gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.

 

U petak, prvog dana karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti "Digitalna ekspedicija", poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović je, zajedno sa svojim saradnicima, u Centru za kulturu Valjevo održao predavanje "Podaci o ličnosti su naše blago".

 

Milan Marinović

Milan Marinović (Foto: www.valjevo.rs)

Marinović je učenicima osnovnoškolskog urasta govorio o važnosti zaštite podataka o ličnosti, posebno kod najmlađih, kao i unapređenju medijske i digitalne pismenosti.

 

- Uvek je zadovoljstvo pričati deci osnovnoškolskog uzrasta, zbog toga što osećam da je misija ostvarivija, da su oni sposobniji da prime poruke i znanje i da shvate upozorenje kojima ih obasipamo u ovoj eri velikog tehnološkog napretka i digitalizacije. U eri sve veće upotrebe i razvoja veštačke inteligencije mora da postoji neko ko će da upozorava posebno korisnike društvenih mreža, ali ne samo njih. Mi nismo kočničari, mi podržavamo tehnološki napredak, ali moramo da ga usmeravamo, a ovo je pravi put kojim treba ići - rekao je Marinović i dodao:

 

- Dakle, izvršiti digitalizaciju na taj način da olakšamo ljudima da ne moraju da idu od šaltera do šaltera, da sa tri klika mogu da završe posao, ali istovremeno da čuvaju svoje podatke. Koje podatke daju, kome ih daju, njihova prava i na kraju krajeva, čemu služi poverenik za infomacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u Republici Srbiji, te informacije treba da znaju i to je naša uloga u okviru digitalnog karavana. Ja sam zahvalan organizatorima što su nas pozvali, što su prepoznali značaj poverenika i što su shvatili našu ulogu. Zalažemo se već par godina za uvođenje zaštite podataka o ličnosti u nastavno-naučne programe osnovnih i srednjih škola, ali pre svega osnovnih, ne kao posebnog predmeta, već u okviru nekog postojećeg predmeta gde bi osnovci kontinuirano učili o tome kako da se zaštite - kazao je Milan Marinović.

 

Karavan "Digitalna ekspedicija 2023" se realizuje uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i programom "Nova pismenost", koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i evropska organizacija Propulsion.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 13 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...