Psihosocijalna podrška (foto: Kristina Paramentić)
Psihosocijalna podrška (foto: Kristina Paramentić)
08.06.2023, 09:03

Psihosocijalna podrška parovima u procesu pripreme za vantelesnu oplodnju

č: | fb:

U Opštoj bolnici Valjevo, Zdravstvenog centra Valjevo, počeo je pilot projekat "Psihosocijalna podrška za parove sa infertilitetom", koji su podržali Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zdravlja, u okviru nove inicijative "Ljudi čine grad".

 

Pilot projekat je osmišljen kao program psihosocijalne podrške, kroz koji zainteresovani pacijenti jačaju veštine prevazilaženja psiholoških i socijalnih izazova koje nosi proces pripreme za biomedicinski potpomognutu oplodnju. Program koji se realizuje u Odseku za vantelesnu oplodnju (VTO) Opšte bolnice Valjevo podrazumeva edukativni susret uoči komisije, kada se pacijenti informišu o programu, kao i 10 individualnih i susreta parova sa pružaocima podrške obučenim psihijatrima, psiholozima i psihoterapeutima zaposlenim u Opštoj bolnici Valjevo. Program podrške, kao i obuku za njegovu primenu, razvio je tim Instituta za mentalno zdravlje, na čelu sa doc. dr Bojanom Pejušković.

Psihosocijalna podrška

Psihosocijalna podrška (Foto: Kristina Paramentić)

 

- Zadovoljstvo nam je da naš mali tim, valjevskog Odseka za VTO, može sada da pruži dodatnu podršku svojim pacijentima i pacijentkinjama, kako bismo zajedno povećali uspešnost VTO procesa, na obostranu radost – rekao je sub. spec. dr Predrag Miholjčić, šef Odseka za BMPO Opšte bolnice Valjevo.

 

Iskustvo lekara je pokazalo da se parovi koji se suočavaju sa problemom infertiliteta često tokom procesa suočavaju sa stresom, anksioznošću i depresivnošću, što je inicijalno i pokrenulo ideju pilot projekta "Psihosocijalna podrška za parove sa infertilitetom".

 

Nakon završetka pilot projekta koji će trajati do kraja godine, biće date i preporuke za uvođenje psihosocijalne podrške podrške kao redovne aktivnosti u procesu vantelesne oplodnje. Kao krajnji cilj, pilot promoviše zaštitu mentalnog zdravlja kao vid preventivne zdravstvene zaštite, i doprinosi borbi protiv depopulacije.

 

 

Aktuelno

Železničar sa pobednickim peharom (foto: OK Železničar)
Odigran ovog vikenda Pre 1 sati 12 minuta

OK Železničar pobednik memorijala "Radovan Beli Marković"

Domaći Železničar osvojio je drugi Memorijalni odbojkaški turnir "Radovan Beli Marković". Organizator turnira bio je OK Železničar, u znak sećanja na književnika, koji je bio počasni predsednik...

Raskrsnica Sinđelićeve i Pantićeve (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Izmena saobraćaja zbog zamene zatvarača

JKP Vodovod Valjevo obaveštava građane da će, od ponedeljka, 25. septembra 2023. godine, zbog zamene zatvarača u šahti na raskrsnici ulica Sinđelićeva i Pantićeva biti izmenjen saobraćaj.

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra 23.09.2023

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 6 komentara