Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
15.06.2023, 06:52

"Srbija protiv nasilja" na Gradskom trgu u Valjevu

č: | fb:

Građanski protest "Srbija protiv nasilja" biće organizovan u Valjevu danas u 19 časova na Gradskom trgu. Nakon okupljanja građana na Gradskom trgu, gde će biti pročitani zahtevi protesta, planirana je protestna šetnja gradskim ulicama i to trasom: Karađorđeva-Vojvode Mišića-Dr Pantića-Uzun Mirkova-Karađorđeva-Gradski trg.

 

"Više nemamo prava da okrećemo glavu od opšteg bezakonja, nasilja i mržnje, i naša građanska dužnost je da kažemo dosta i nema nazad!", navodi se u pozivu.

 

Tehnički organizator protesta u Valjevu je Udruženje građana Valjevski pokret otpora (VPO). Branko Ivković iz VPO kaže da im se svakodnevno obraćaju građani i pitaju zbog čega Valjevo "ćuti" i zbog čega se i u našem gradu ne organizuje protest "Srbija protiv nasilja".

 

"Nasilje je postalo naš svakodnevica, nasilje je prisutno u vrtićima, u školama, u preduzećima, na ulicama, da ne govorimo o promociji nasilja u medisjkom prostoru", kaže Ivković za Kolubarske.rs.

 

Dodaje da je poruka protesta "Ne nasilju!", ali i "Oni moraju da odu" jer je ova vlast glavni generator i inspirator nasilja, mržnje i deoba u našem društvu.

 

"Njihov odlazak je samo prvi korak na dugom putu oporavka našeg društva koje su oni potpuno razorili jer ako i dalje budemo stajali po strani oni će nam oduzeti i poslednju nadu da možemo živeti kao sav normalan svet", poručio je Ivković.

 

Objašnjava da je Valjevski pokret otpora tehnički organizator protesta, a to pre svega podrazumeva prijavu protesta i tehničku podršku.

 

"Suštinski gledano, ovo je isključivo protest građana koji više ne žele da trpe zulum aktuelne vlasti, ne žele više da žive u strahu i mržnji, i kojime je svega dosta. Tako je sve počelo i tako mora da ostane!", kazao je Branko Ivković.

"Sve mora da stane" i "Srbija protiv nasilja" poruke su sa protesta, koji je organizovalo više opozicionih stranaka posle tragedije koja se dogodila u Beogradu i selima u okolini Mladenovca.

 

Na protestima, koji se već šest nedelja održavaju u Beogradu, učestvuje na desetine hiljada ljudi. Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, građani zahtevaju:

 

  • Smenu Saveta REM-a
  • Gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks,
  • Oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV.
  • Hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

 

Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina, šefa BIA-e jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih.

 

 

 

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 7 sati 36 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 3 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 14 sati 52 minuta

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara