Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
15.06.2023, 06:52

"Srbija protiv nasilja" na Gradskom trgu u Valjevu

č: | fb:

Građanski protest "Srbija protiv nasilja" biće organizovan u Valjevu danas u 19 časova na Gradskom trgu. Nakon okupljanja građana na Gradskom trgu, gde će biti pročitani zahtevi protesta, planirana je protestna šetnja gradskim ulicama i to trasom: Karađorđeva-Vojvode Mišića-Dr Pantića-Uzun Mirkova-Karađorđeva-Gradski trg.

 

"Više nemamo prava da okrećemo glavu od opšteg bezakonja, nasilja i mržnje, i naša građanska dužnost je da kažemo dosta i nema nazad!", navodi se u pozivu.

 

Tehnički organizator protesta u Valjevu je Udruženje građana Valjevski pokret otpora (VPO). Branko Ivković iz VPO kaže da im se svakodnevno obraćaju građani i pitaju zbog čega Valjevo "ćuti" i zbog čega se i u našem gradu ne organizuje protest "Srbija protiv nasilja".

 

"Nasilje je postalo naš svakodnevica, nasilje je prisutno u vrtićima, u školama, u preduzećima, na ulicama, da ne govorimo o promociji nasilja u medisjkom prostoru", kaže Ivković za Kolubarske.rs.

 

Dodaje da je poruka protesta "Ne nasilju!", ali i "Oni moraju da odu" jer je ova vlast glavni generator i inspirator nasilja, mržnje i deoba u našem društvu.

 

"Njihov odlazak je samo prvi korak na dugom putu oporavka našeg društva koje su oni potpuno razorili jer ako i dalje budemo stajali po strani oni će nam oduzeti i poslednju nadu da možemo živeti kao sav normalan svet", poručio je Ivković.

 

Objašnjava da je Valjevski pokret otpora tehnički organizator protesta, a to pre svega podrazumeva prijavu protesta i tehničku podršku.

 

"Suštinski gledano, ovo je isključivo protest građana koji više ne žele da trpe zulum aktuelne vlasti, ne žele više da žive u strahu i mržnji, i kojime je svega dosta. Tako je sve počelo i tako mora da ostane!", kazao je Branko Ivković.

"Sve mora da stane" i "Srbija protiv nasilja" poruke su sa protesta, koji je organizovalo više opozicionih stranaka posle tragedije koja se dogodila u Beogradu i selima u okolini Mladenovca.

 

Na protestima, koji se već šest nedelja održavaju u Beogradu, učestvuje na desetine hiljada ljudi. Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, građani zahtevaju:

 

  • Smenu Saveta REM-a
  • Gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks,
  • Oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV.
  • Hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

 

Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina, šefa BIA-e jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih.

 

 

 

Aktuelno

Film Sunce mamino  (foto: )
Kultura Pre 1 dan 2 sati

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

Igrani film "Sunce mamino", u režiji Koste Đorđevića, na repertoaru valjevskog bioskopa "85" ovog i narednog vikenda od 20 časova. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Osumnjičeni za krađe

Policija je uhapsila muškarce iz Šapca i Rume jer su, kako se sumnja, tokom januara i februara, više puta provalili u krug kamenoloma u mestu Kozličić. Vrednost ukradene robe procenjuje se na 2,8...