Valjevo protiv nasilja (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo protiv nasilja (foto: Đorđe Đoković)
15.06.2023, 19:34

"Valjevo protiv nasilja"

č: | fb:

"Ovo je dan kada, i pored ove kiše, treba da počne svetlo, treba da počne buđenje nove i lepše Srbije", poručeno je večeras sa građanskog protesta "Valjevo protiv nasilja".

 

Na Gradskom trgu u Valjevu, i pored kiše, okupilo se više stotina građana koji pružaju punu podršku centralnom protestu protiv nasilja u Beogradu tražeći ispunjenje zahteva koje su istakli građani i deo opozicionih partija na protestima "Srbija protiv nasilja".

 

Protest, koji je tehnički organizovao Valjevski pokret otpora, počeo je minutom ćutanja ubijenima u dva zločina 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima u okolini Mladenovca.

Valjevo protiv nasilja

Valjevo protiv nasilja (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aleksandar Lukić, profesor istorije, jedan od govornika na večerašnjem protestu "Valjevo protiv nasilja" pozvao je sugrađane da "budemo Apoloni koji će posle decenija i decenija konačno u ovaj grad i u ovu zemlju doneti svetlost".

 

"Dragi moji, prijatelji, svi vi znate vrednost te reči. Ali ako mi nešto ne uradimo sada, pitanje je da li će naša deca, oni za koje se mi borimo, znati vrednost te reči. Oni žive u vremenu bezakonja, nemorala, gde sve vrednosti padaju u vodu. Porodica, koja je temelj svakog društva, čast, dostojanstvo, ugled, poštenje, znanje, obrazovanje, danas su najjeftinija roba na ovoj pijaci života", rekao je Lukić i pozvao da zajedno gradimo bedeme časti na mestu gde treba da budu.

Aleksandar Lukić

Aleksandar Lukić (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Dosta smo spuštali glave, dosta smo strahovali, dosta smo se plašili. Došlo je vreme da im pokažemo da više nema straha. Živimo u vremenu kada smo svi ucenjeni, kada smo svi mi koji smo večeras ovde žrtve nasilja, i nastavnici, učenici, roditelji, doktori, pacijenti, građani, seljaci..., svi smo žrtve nasilja. A najveća žrtva je ovaj naš grad! Mi smo svi njegovi zatočenici. E dosta je bilo! U ovoj zemlji se više niko ne bavi suštinom, sadržajem, uzrocima... Svi se bave samo formom, a gde je uzrok svih ovih zala koja nam se sada dešavaju. Ko se bavi njima? Pa niko! A ko i da se bavi, jer su oni uzrok svih zala! Zato sklonite maske sa očiju, pokažite se, pokažite da se ne plašimo, da smo jedinstveni i da smo slobodni", poručio je Aleksandar Lukić.

Jana Aćimović Planojević

Jana Aćimović Planojević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Advokat Jana Aćimović Planojević upitala je sugrađane da li osećaju ovaj tektonski poremećaj društva koji nas je zadesio, da li osećaju njegove svakodnevne udare?

 

"Da li možete da trpite ovaj slom svih vrednosti koji nam svakodnevno oduzima dostojanstvo, da li možete da trpite nasilje? Nasilje nad istinom, nasilje nad strukom, nasilje nad institucijama, moralom, kulturom, medijima, nasilje nad obrazovanjem, pravdom, poštenjem, nasilje nad zdravim razumom. Ovde smo da kažemo ne, ne nasilju. Nećemo dozvoliti da sve ono dobro čemu su nas učili i čemu mi učimo svoju decu iščezne u ovom beznađu. Ali svetlost se nazire, tišina polako prestaje, čuje se glas koji donosi nadu, čuje se glas zdrave Srbije. Budi se ponos u svakom od nas, ponos na ono što jesmo i što treba da budemo, slobodni građani u slobodnoj demokratskoj i pravnoj državi", kazala je Jana Aćimović Planojević i dodala:

 

"Nismo vaspitavani da budemo podanici bezumlja i nasilja. Nismo se obrazovali da nam nestručni kroje profesionalne karijere i vode zemlju. Mi nećemo da vaspitavamo i školujemo svoju decu da bi što pre pobegla odavde. Ovde smo da ostanemo, u svom domu sa svojim porodicama, sa svojom decom koja će biti bezbedna, među ljudima koje volimo u svojoj zemlji koju volimo, našoj Srbiji bez nasilja!", poručila je na večerašnjem protestu Jana Aćimović Planojević.

 

Valjevo protiv nasilja

Valjevo protiv nasilja (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevo protiv nasilja

Valjevo protiv nasilja (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon okupljanja građana na Gradskom trgu, govora i čitanja zahteva, organizovana je protestna šetnja cetralnim gradskim ulicama - Karađorđevom do Ulice vojvode Mišića i Doktora Pantića do Uzun Mirkove i nazad Karađorđevom do Gradskog trga.

Valjevo protiv nasilja

Valjevo protiv nasilja (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevo protiv nasilja

Valjevo protiv nasilja (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 sati 36 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 18 sati 41 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara