Popučke (foto: Đorđe Đoković)
Popučke (foto: Đorđe Đoković)
20.06.2023, 06:53

Za Valjevo 11,8 miliona evra u okviru projekta "Čista Srbija"

č: | fb:

U okviru druge faze komunalnog infrastrukturnog projekta "Čista Srbija" za Valjevo je opredeljeno 11.831.127 evra, navedeno je u odgovoru gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića na pitanje Kolubarskih.rs koliko novca je namenjeno za Valjevo u okviru druge faze projekta "Čista Srbija", koji se radi na nivou Republike.

 

"U ovoj fazi projekta predviđena je izgradnja kanalizacione mreže u Popučkama i Leliću u ukupnoj dužini od 25.416 metara i izgradnja dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda", kaže gradonačelnik. On nije odgovorio na pitanja kada će ovi infrastrukturni radovi početi, a kada će biti završeni.

 

Gradonačelnik je u odgovoru Kolubarskim.rs podsetio da su sredinom maja Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineska kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i predstavnici osam lokalnih samouprava, među kojima je i Valjevo, potpisali anekse ugovora u okviru druge faze projekta "Čista Srbija".

 

Ukupna vrednost projekata u drugoj fazi iznosi nešto više od 213 miliona evra, a predviđeno je da se ugradi 444 kilometara kanalizacionih cevi.

 

Prva faza projekta "Čista Srbija" započeta je krajem 2021. godine i obuhvatala je radove na izgradnji kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 14 jedinica lokalne samouprave, na ukupno 16 lokacija.

 

"Valjevo nije bilo uključeno u prvu fazu projekta", naveo je gradonačelnik Lazar Gojkovi u odgovoru na pitanje šta je urađeno i kolika je vrednost radova realizovanih u Valjevu u okviru prve faze projekta "Čista Srbija"?

 

Podsetimo, u februaru 2022 godine, prilikom posete Valjevu, Tomislav Momirović, tadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, je rekao da je "Čista Srbija" najveći projekat ekoloških investicija u istoriji Srbije, a da je grad Valjevo ušao u prioritet.

 

"Valjevo je podeljeno u nekoliko celina i očekujem da radovi krenu od marta do juna ove godine, najpre na izgradnji kanalizacione infrastrukture, a onda i na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Pojektom je za Valjevo predviđeno skoro 200 kilometara kanalizacione mreže", rekao je ministar Momirović u februaru 2022. godine i dodao da će se o lokaciji na kojoj će najpre početi radovi odlučiti u saradnji sa lokalnom samoupravom.

 

Aktuelno