Privredni sud (foto: Đorđe Đoković)
Privredni sud (foto: Đorđe Đoković)
24.06.2023, 06:50

Zdravlje Valjevaca vredi 220.000 dinara po presudi Suda

č: | fb:

Holding korporacija "Krušik" i v.d. direktora valjevske fabrike Jovanka Andrić kažnjeni su sa po 100.000 dinara, za pravno lice, odnosno sa po 10.000 dinara za odgovorno lice, zbog privrednih prestupa regulisanih Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o zaštiti vazduha.

 

Ova presuda Privrednog suda u Valjevu je prvostepena, a učesnici u postupku imaju pravo žalbe višoj sudskoj instanci.

 

Optužni predlog podignut je po prijavi za privredni prestup koju je protiv HK "Krušik" podnelo valjevsko udruženje "iRevolucija" koje je, pored ostalog, navelo da su zagađivači čestice PM 10, ugljen monoksid i čađ, a da je sasvim moguće da postoje i visoke koncentracije teških metala, ali o tome ne postoje dokazi jer se ne meri koncentracija teških metala.

 

Tužilaštvo je na osnovu te prijave sastavilo optužni predlog, međutim tužilaštvo nije predložilo, otuda sud nije ni razmatrao, zaštitnu meru zabrane rada valjevska fabrike ili makar ograničenje obima njenog rada.

 

Sudija Privrednog suda Ana Aleksić je na kraju glavnog pretresa, održanog u petak, saopštila da su okrivljeni odgovorni zbog toga što su u od jula 2018. do juna 2022. godine iz svojih postrojenja za sagorevanje, prvenstveno kotlova na ugalj i lož ulje, ispuštali zagađujuće i opasne materije u vazduh na način i u koncentracijama koje su prekoračivale propisima utvrđene granične vrednosti. Takođe, odgovorni su i zato što, kada su prekoračene granične vrednosti zagađujućih materija, nisu preduzeli tehničko tehnološke mere i obustavili tehnološki proces, kako bi se koncentracije zagađujućih materija svele na propisane granične vrednosti.

 

Predstavnica "Krušika" pravnica Slavica Timotić je rekla da su u ovoj fabrici svesni problema po pitanju aerozagađenja. Ona je, pored ostalog, navela da se konstatntno obavljaju merenja i preduzimaju mere za njegovo rešavanje. Prema njenim rečima kotlarnica je sanirana 2017, pre četiri godine pokrenuta je inicijativa za izradu analize izvodljivosti konverzije sistema grejanja sa uglja na prirodni gas, a 2020. sa firmom iz Pančeva razmenjene su tehničke informacije o uslovima izgradnje i rekonstrukcije celog energetskog sistema u "Krušik" što je investicija vredna deset miliona evra.

 

V.d. direktora Jovanka Andrić je rekla da se dolaskom na čelo fabrike, od juna 2021. godine, posebno angažovala na rešavanju pitanja aerozagađenja u skladu sa propisima. Navela je da se fabrika trenutno nalazi u fazi idejnog rešenja ovog problema u čije rešavanje su se uključili Ministarstvo odbrane, Ministarstvo zaštite životne sredine i grad Valjevo.

 

Predstavnik udruženja "iRevolucija" Vladimir Radosavljević izjavio je da u svemu ostaju pri svojim predlozima i dodao ocenu da je učešće "Krušika" u ukupnom aerozagađenju Valjevo oko 20-25 odsto, odnosno da je ta fabrika najveći pojedinačni zagađivač vazduha u Valjevu.

 

Za oba privredna prestupa, za prekomerno zagađenje vazduha i nesprečavanje tog zagađenja, predviđena je novčana kazna od 1,5 do 3 miliona dinara za privredno društvo i najviše 200.000 dinara za odgovorno lice.

Aktuelno

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR Pre 12 sati 56 minuta

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...

Devojke sa Štranda (foto: )
Na Pokrajinskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Pre 15 sati 22 minuta

Tamnavac Dragoljub Trindić najbolji slikar Vojvodine

Na nedavno održanoj Pokrajinskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Vojvodine, 24. po redu, prvu nagradu osvojila je slika "Devojke sa Štranda" autora Dragoljuba Trindića rodom iz ubskog sela Čučuge.