Valjevo protiv nasilja (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo protiv nasilja (foto: Kolubarske.rs)
29.06.2023, 20:08

Treći protest građana: Vučiću odlazi, Euro Litijum marš iz Valjeva!

č: | fb:

Više stotina građana okupilo se na Gradskom trgu na trećem protestu "Valjevo protiv nasilja". Pored zahteva koje su istakli građani i deo opozicionih partija na protestima "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, i poruke stop nasilju, Valjevci su poručili: Vučiću odlazi i Euro Litijum marš iz Valjeva!

 

Građanima su se obratili Milena Pavlović, kako reče majka troje dece i glumica, i Aleksandar Lukić, profesor istorije koji je pročitao poruku Valjeva koja "govori da borba tek treba da počne".

 

- Veliko mi je zadovoljstvo da se nalazim ponovo u Valjevu i počastvovana sam što imam priliku da govorim na jednom ovakovom skupu. Moji koreni su odavde, moja majka je Tešnjarka, a ja sam provela detinjstvo u Pantićevoj ulici igrajući se u porti crkve. Moje Valjevo je diglo svoj glas protiv nasilja, a svaki grad na mapi Srbije je Srbija u malom. Nijedan čovek, ako je čovek, nije ostao ravnodušan nakon tragedije koja se odigrala u jedoj osnovnoj školi u centru Beograda i u selima u okolini Mladenovca. Nažalost, ili na sreću, kao zemljotresom probuđene svesti svi građani su pozvani da iz lične odgovornosti nikada na tu tragediju ne zaborave i da učine i najmanje od svega što mogu da nam se takve tragedije više ne događaju. Na to nas opominje Petar Pajić pesmom Srbija na robiji, rekavši: "Pod zemljom sam ti video lice Srbijo, zemljo, nebesnice. Pod zemljom teku tvoje Bistrice, pod zemljom zvone Gračanice. Pod zemljom mač tvoj i štit se sija, pod zemljom cela zemlja Srbija". Verujem da će Srbija da vostane i da Srbija više neće da robija – kazala je Pavlović i dodala:

Milena Pavlović

Milena Pavlović (Foto: Kolubarske.rs)

 

- Svedoci smo hajke koja se vodi protiv glumaca, svedoci smo pretnji koje su izrečene njihovim porodicama. Pitam se da li je pošteno da bilo koji čovek, bilo kog zanimanja, zbog svog iznetog stava i različitog mišljenja strada i trpi nasilje. I zato smatram da nije malo to što je i Valjevo reklo stop nasilju – kazala je Milena Pavlović.

 

Ona je saopštila podatak koji opominje. Ove godine na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za srpski jezik i književnost upisana su samo 32 brucoša, što znači da, kako je rekla, srpski jezik na neki način može da izumre.

 

"A obeležje jednog naroda i zemlje, što nju čini domovinom, jesu jezik, kultura i običaji. Zato ne dajmo svoju domovinu i borimo se da naša deca ostanu u njoj", poručila je glumica Milena Pavlović. Na kraju je podsetila na stihove jedne od najlepših pesama o domovini "Domovina", koju je spevao Ljubivoje Ršumović.

Aleksandar Lukić

Aleksandar Lukić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Aleksandar Lukić je pročitao poruku Valjeva koja, kako je rekao, govori da borba tek treba da počne.

 

- Drage Valjevke i Valjevci. Ne mogu a da ne spomenem užasno nasilje nad našim gradom. Euro Litijum, firma koja želi da otvori rudnik litijuma i bora u valjevskom kraju, bila je jedan od pokrovitelja Dana maline u Brankovini. Grad Valjevo, koji je glavni pokrovitelj ove tradicionalne manifestacije, dozvolio je da Euro Litijum bude jedan od sponzora, i to rame uz rame uz Grad. Osim katastrofalne činjenice da Euro Litijum sponzoriše mnoge sportske klubove u našem gradu, sada sponzoriše i manifestacije čiji je cilj promocija poljoprivrede, uzgoja maline, blaga ovog kraja i našeg crvenog zlata. Pitamo se šta je sledeće? Euro Litijum se licemerno uvlači u sve pore našeg grada, a Grad ne samo da to dozvoljava već zdušno podržava. Zato svima onima koji vode ovaj grad kažemo – kako vas nije sramota. Umesto da radite u interesu građana, vi radite u interesu strane rudarske kompanije. Kako se usuđujete, gde su vam svest i savest, ovde žive vaša deca. Nažalost, koliko vidimo, i zdravlje građana danas je na prodaju. Hoće da nam unište i zemlju i vazduh i vodu, ono iskonsko. Ako ostvare ono što su zamislili, neće biti ni maline, ni zdravlja, ni života u našem kraju. Valjevci budite svesni kakvo nam se zlo sprema. To je najveće nasilje nad našom zemljom i ovim gradom. Vama koji ste došli da nam zatrujete domovinu poručujemo da idete što pre odavde, nećeno dozvoliti da nam naš zavičaj pretvorite u prašinu. Ne trebaju nam vaše donacije koje ćemo plaćati životima. Živelo Valjevo! – poručio je Aleksandar Lukić.

Valjevo protiv nasilja

Valjevo protiv nasilja (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nakon govora na trećem protestnom skupu "Valjevo protiv nasilja", uz skandiranje "Vučiču odlazi", građani su nastavili protest centralnim gradskim ulicama.

 

Ovaj put malo drugačijom trasom, zbog toga što su odlučili da prođu pored poslovnih prostorija kompanije Euro Litijum u Pop Lukinoj ulici i poruče toj kompaniji da nije dobrodošla u Valjevu, kao što ni Rio Tinto nije dobrodošao u Srbiju. Učesnici protesta su na ulaz u poslovni prostor zalepili poruku: "Marš iz Valjeva".

Eurolitijum marš iz Valjeva

Eurolitijum marš iz Valjeva (Foto: Kolubarske.rs)

Trećem protestnom skupu u Valjevu pridružili su se i žitelji Mionice porukom: "Mionica je protiv Vučića", što su Valjevci jakim i dugim aplauzom pozdravili.

Mionica protiv Vučića

Mionica protiv Vučića (Foto: Kolubarske.rs)

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 6 sati 29 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar