Hil i Gojković položili kamen temeljac (foto: Kolubarske.rs)
Hil i Gojković položili kamen temeljac (foto: Kolubarske.rs)
06.07.2023, 06:27

Pomoć Amerike za dogradnju obdaništa "Bambi"

č: | fb:

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil prisustvovao je u sredu svečanom polaganju kamena temeljca za dogradnju vrtića "Bambi" u naselju "Oslobodioci Valjeva", koju finansira američki Program humanitarne podrške Evropske komande (EUCOM), a sprovodi Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane.

 

Kako je saopšteno, EUCOM je uložio milion američkih dolara u izgradnju ovog vrtića, zahvaljujući kojem će lokalna zajednica dobiti preko potrebna mesta za decu. Po završetku radova vrtić će moći da primi do 220 dece.

 

"Sa ponosom mogu da kažem da je ova gradska vlast na pragu da reši dugogodišnji problem smeštaja dece u valjevska obdaništa. Broj od 561 neupisanog deteta u odnosu na veličinu grada Valjeva je ogroman broj. Ovo je i socijalni i ekonomski problem, jer roditelji nisu u mogućnosti da se zaposle i da zarađuju", rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Svečanost

Svečanost (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, u pratnji supruge je prisustvovao programu koji su spremila deca iz Predškolske ustanove "Milica Nožica".

 

"Na prvom mestu bih naglasio da mi je drago što sam ponovo u Valjevu i što sam svedok nastavka naše saradnje na projektima koji za Valjevo veoma važni. Unapred se radujem daljoj saradnji. Rekao bih da ne postoji važniji nivo obrazovanja, nego što je predškolski, jer je to mesto odakle sve počinje. Valjevo je srećno što ima ovako dobre nastavnike u Predškolskoj ustanovi, koji su zaista odlični. Zapravo, ja toliko volim vaspitače, da sam se jednom i oženio! Znam da će biti potrebno još meseci, dok se ovaj projekat dovede do kraja. Međutim, roditelji koji se sada muče da zbrinu decu kod baba i deda, ili na druge načine, ili ne mogu da rade zato što ih čuvaju, trebaju da znaju da je pomoć tu, veoma blizu", rekao je ambasador Hil i dodao:

 

"Zahvalan sam na tome što vi posmatrate ovaj projekat kao podršku Američke ambasade, on je zapravo podrška vojnih predstavnika SAD, zapravo Evropske komande u Zapadnoj Evropi, koji su našli načina i izdvojili sredstva za omoguće ovu pomoć. Kada radite u Ambasadi, onda imate kontakte i saradnju na nivou Vlade, sa mnogim političkim ličnostima. Ali ne postoji za nas veće zadovoljstvo i nešto što nam je važnije da imamo saradnju i dobru komunikaciju sa građanima Srbije. Ovo je jedan primer toga".

Obraćanje

Obraćanje (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Radujemo se što dobre odnose, koje Valjevo ima sa institucijama Sjedinjenih država, negujemo i unapređujemo. Nakon vredne donacije od pre tri godine, kada je Američka ambasada, valjevskoj bolnici donirala sanitetsko vozilo i aparat za ultrazvuk, nakon ulaganja u energetsku efikasnost pre samo nekoliko meseci, sada smo saradnju podigli na još viši nivo. Još jednom se zahvaljujem američkim prijateljima i radujem se novim projektima i budućoj saradnji", rekao je Lazar Gojković.

 

Programom EUCOM od 2008. godine, u sklopu podrške američko srpskom prijateljstvu, obezbeđeno je više od 16 miliona dolara za različite projekte koji su doprineli spasavanju života i pomogli da se najmlađi građani Srbije pripreme da ostvare svoj potpuni potencijal kao angažovani i produktivni građani, saopštila je Ambasada SAD u Srbiji.

Aktuelno