Katarina Petrović (foto: Kolubarske.rs)
Katarina Petrović (foto: Kolubarske.rs)
13.07.2023, 06:18

Katarina Petrović: "Nisam heroj, ja sam samo čovek, jedna od vas"

č: | fb:

Peti po redu protest "Valjevo protiv nasilja", umesto uobičejeno u četvtak, održan je u sredu, 12. jula na Gradskom trgu na godišnjicu Petrovdanskog ustanka koji je 1999. godine pokrenuo Bogoljub Arsenijević Maki.

 

"Petrovdanski protest" 2023. godine u Valjevu počeo je minutom ćutanja za Makija, koji je preminuo u februaru ove godine, a završen je govorom majora policije Katarine Petrović, koju su sugrađani pozdravili dugim i jakim aplauzom, povicima "ne damo" i skandirajući njeno ime.

Katarina Petrović

Katarina Petrović (Foto: Kolubarske.rs)

 

- Ja nisam heroj, ja nisam političar. Ja sam samo čovek, jedna od vas. Roditelji su nas vaspitavali da budemo ljudi, da se borimo za istinu. Moj tata i danas zna da kaže "deco, sve se pere sem obraza". Tako i učimo našu decu. Ja nisam majka, ali sam ponosna tetka. Želim za svu decu bolju Srbiju. Stojim ovde ispred vas da se zahvalim Valjevu, svojim kolegama, građanima Srbije koji su me podržali, koji su bili uz mene i moju porodicu u trenucima kada nije bilo lako. Hvala vam, živeli – rekla je drhtavim glasom Katarina Petrović kojoj su sugrađani u znak zahvalnosti i divljenja poklonili cveće.

Dragoljub Tešić

Dragoljub Tešić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Makijev saborac i prijatelj Dragoljub Tešić Teša je rekao da zna da je Maki sada na nekom lepšem mestu, u carstvu nebeskom gde je dobio nebesko platno na kome je počeo da crta lepšu i bolju Srbiju.

 

- Mislio sam da nikada više neću ponoviti reč koju sam rekao na ovom istom mestu na Petrovdan 1999. godine. Međutim, gledajući vas čini mi se da sam ovde došao sa nekim vremeplovom. Sve je isto... sve! I ljudi, i vlast, i država i Valjevo... Nije meni Valjevo u srcu, meni je srce u Valjevu, zato volim Valjevo! – kazao je Tešić.

Božo Prelević

Božo Prelević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na petom protestnom skupu "Valjevo protiv nasilja" govorio je i Božo Prelević, advokat.

 

- Srbija se danas nalazi na začelju Evrope zahvaljujući vlastima, medijskom mraku, našem ćutanju i pristajanju. Građani Srbije su glasali za sopstveno zlo, misleći da je tako bolje za njih. Molim vas razmislite, ko danas štiti Srbiju? Vulin ili oni što proganjaju inspektore? Sam vrh srpske vlasti je optužen za saradnju sa organizovanim kriminalom. A ko su branioci Srbije, ako to niste vi, ovde okupljeni građani, ako to nije policajka Katarina Petrović, ako to nije hrabri Aleksandar Obradović, ako to nije živa legenda dr Boško Đukanović... Svima njima je zajedničko to što su iznosili istinu. Prva žrtva i meta ove vlasti je istina i kritički stav javnosti! Proizvodnja mržnje i neprijatelja je jedina proizvodnja koja danas raste u Srbiji. U našoj Srbiji od vlasti strepe policajci, a ne kriminalci, sudije smenjuju okrivljeni, tužioce razapinju u državnim medijima, a novinar je najopsanije zanimanje. Nemamo pravo zbog svojih predaka i potomaka na ovoliko ćutanje i na ovoliko pristajanje... Oko osnovnih demokratskih zahteva nema deobe. Građani Srbije, određujete vreme trajanja ove vlasti i svake druge vlasti... Našu kuću moramo sami pospremiti i to preko najboljih i najstručnijih, a ne preko stranih ambasada... Tamo gde ima pravde, slobode, zakona i institucija ima i budućnosti. Naša sudbina nije u rukama vlasti, ni Boga, ni u rukama stranaca, pravo na slobodu Srbije je samo u našim rukama - poručio je Prelević.

Sara El Sarag

Sara El Sarag (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Dobar dan hrabro Valjevo", počela je svoj govor advokatica Sara El Sarag.

 

- Strah, ucena, otimačina i nasilje ovaj sistem održavaju u životu. Danas je podela jasna: na žrtve jer su samo radili svoj posao, na one koji nisu sa nama jer su bezbrižno otišli u školu, na one koji su branili svoje stavove... Mi treba da shvatimo da smo u logoru. Da nismo još uvek okačili žute trake, ali svako ćutanje je žuta traka. Razotkrivanje botova je jedan od tih otrova koji hrani ovaj sistem koji će kao pokajnici vrištati – morao sam. Nisi morao, hteo si! Nema više izvini - kazala je i nastavila:

 

- Mi imamo heroje. Dokažimo da smo ih dostojni. Glumci su heroji koji trpe uvrede, torture, praćenja zbog izraženog mišljenja. Prozivani sa govornice Skupštine, o kojima se film pravio, crtale mete jer su podržali skup "Srbija protiv nasilja". Za novinare se krenulo po istom principu – filmovi, hapšenja. Policajci Četvrtog odeljenja su heroji jer su samo radili svoj posao, a on je pokušao ponovo da ih predstavi kriminalcima. Katarina Petrović je heroj jer je potvrdila ono što svi znaju da je kum alkoholičar i narkoman. Šta je tu poverljivo, to ceo Beograd zna! Aleksandar Obradović je simbol slobode i hvala mu... Vreme je da mi krenemo u ofanzivu. I ne, to nije nasilje, to je samoodbrana od žutih traka, od bezvlašća, od nepravde, od ludila u kome živimo – zaključila je advokatica Sara El Sarag.

Dunja Nikolić

Dunja Nikolić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dunja Nikolić, Valjevka, profesor srpskog jezika i književnosti svoj govor je počela rečenicom da od kada zna za sebe ne živi u uređenom društvu.

 

- Sećam se da je tata išao na demonstracije 9. marta i mame koja je brinula sve dok se nije pojavio na vratima. 96-te sam šetala sa roditeljima. 99-te smo na ovom trgu slušali Makija i divili se njegovoj harizmi i odlučnosti. Dvehiljadite sam i sama sa svojom generacijom učestovovala u promenama. Gimnazijalci su tada uz podršku svojih profesora izašli na ulicu. Nadali smo se da nam je tada svanulo, ali nedovršen posao 5. oktobra doveo je do toga da se ovo zlo umije, presvuče, povampiri i napravi od naše države mafijašku tvorevinu punu poniženih, zlostavljanih građana-  rekla je i dodala:

 

- Često se čuje da je ovo osveta loših đaka, ali nije! Ovo je osveta loših i zlih ljudi! Znate li za neke "najbolje studente"? Za "doktorante"? Za "za malo đake generacije"? Tim ljudima bez srama, nasilnicima moramo da kažemo "dosta!", na svakom koraku. Dok takvi izbijaju na površinu i kroje sistem po svojoj meri naša zemlja, naš grad, naše Valjevo se smanjuje i postaje sve ružnije. U Valjevu trenutno ne živim, ali sam Valjevka. Želim ovde da se vratim, da imam gde da se vratim. Želim da se vratim u svoj grad, a ne u učmalu tužnu palanku. Neću da se stidim kada kažu da je Valjevac ministar prosvete, hoću dase ponosim Katarinom Petrović i Aleksandrom Obradovićem! Ljudima, onima koji podižu glas za opšte dobro. Prošle su tačno 24 godine od Makijevog obraćanja sa ovog mesta, danas su razlozi okupljanja isti, a stanje u društvu gore nego tada. Kad dođeš u bilo koji grad, videćeš, Srbija je na robiji! Mi je moramo osloboditi! Ustani Srbijo, davno si zaspala! – poručila je Dunja Nikolić.

Valjevo protiv nasilja

Valjevo protiv nasilja (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nakon obraćanja na Gradskom trgu, usledila je protestna šetnja centralnim gradskim ulicama.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 10 sati 3 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar