Valjevo protiv nasilja (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo protiv nasilja (foto: Kolubarske.rs)
28.07.2023, 06:45

Dosta je tiranije, dosta je mafije, živela sloboda!

č: | fb:

"Volim što smo večeras zajedno u slobodi, hrabrosti i borbi za Srbiju bez nasilja", rekao je na početku svog obraćanja Lazar Simić, student FPN-a.

 

Pred nekoliko stotina građana, koji su se sinoć okupili na Gradskom trgu na sedmom protestu "Valjevo protiv nasilja", Simić je rekao da mu je čast što je u gradu Katarine Petrović i Aleksandra Obradovića, čija su dela pokazatelj onoga što je ispravno, onoga što svi treba da činimo i onoga što će popločati put do Srbije u kojoj zakon i pravda postoje.

 

- Čast mi je što sam u gradu svakog od vas poimence jer u državi plaćenih besramnih botova, koji seju mržnju i laži na naš račun, korumpiranih i nesposobnih političara, koje opet mi izdržavamo, i kriminalaca svoje vrste, koji opet postaju moćni preko naše grbače, biti ovde u Valjevu, na ulici, na trgu svih ovih nedelja unazad i danas biti slobodan neustrašiv i na pravom putu – rekao je student iz Kraljeva.

Lazar Simić

Lazar Simić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Naglasio je da je u Valjevu ispred neformalne grupe "Studenti protiv nasilja", grupe studenata i studentkinja koje je spojila ulica i borba za bezbednu Srbiju.

 

- Svi ti divni mladi ljudi, od Subotice do Vranja, više od dva meseca pokazuju odlučnost u borbi za Srbiju koja će svima biti majka i koja će voleti svoju decu. Ta ljubav podrazumeva i brigu i odgovornost. Odgovornost, tako paradoksalna reč – u isto vreme toliko obezvređena, ali i dalje najskuplja. Optuživali su nas da smo večiti studenti, strani plaćenici, razvlačili su nas po medijima i Narodnoj skupštini, i dalje nas razvlače, probali su da nas uplaše, zastraše, okrenu jedne protiv drugih i nisu uspeli. Ne samo da nisu uspeli, oni su nam tim svojim odvrtnim i ne naročito pametnim potezima pomogli da budemo složniji, kreativniji, odvažniji i istrajniji. Oni su nas bliže i tešnje povezali sa svim građanima kojima je jasno da mi živimo svaki dan u državi nasilja. Ali građanima koji su odlučili da ne žele takvu državu i da žele Srbiju bez nasilja. Na svim nivoima i baš svuda. Mi smo ti građani. Čuvamo i čuvaćemo jedni drugima leđa, borićemo se za pravdu i slobodu, za mir i bezbednost svih podjednako, i da – računajte na nas! – poručio je Lazar Simić, student FPN.

Zlatko Kokanović

Zlatko Kokanović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Zlatko Kokanović iz Udruženja "Ne damo Jadar" govorio je o tek usvojenim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, kojim je predviđena besplatna konverzija zemljišta, a predsednik Aleksandar Vučić je ukazom već proglasio taj zakon.

 

- Ova naša aktuelna vlast nam stavlja omču na vrat. U Narodnoj skupštini izglasali su zakon o besplatnoj konverziji zemljišta. To zači da večeras možemo da legnemo u svojoj kući, a već sutra, da nas niko ne obavesti, nećemo biti vlasnici svoje imovine. A to se sve priprema za domaće tajkune, mafijaše, strane investitore i ljude koji su bliski aktuelnoj vlasti – rekao je Kokanović.

 

Prema njegovim rečima opozicija je uspela da skupi 84 potpisa narodnih poslanika koji bi podneli zahtev za ocenu ustavnosti tog nakaradnog zakona.

 

- Međutim, sekretar Narodne skupštine Srđan Smiljanić nije hteo da da overen, izglasan zakon nego je čekao da prvo ovaj naš žalosni predsednik potpiše taj zakon i ne dozvoli Ustavnom sudu da oceni taj zakon koji je jednak okupaciji. On je zakon potpisao po hitnom postupku, očekuje se da izađe u Službenom glasniku, i nakon toga nam vreme odbrojava, imamo sedam dana da se organizujemo i da spasemo svoj narod, svoju državu, jer Srbija je i naša, nije samo njihova tajkunska. Živela Srbija i do pobede – kazao je i dodao:

 

- Moramo se sabrati i ujediniti, i oni koji su sada na vlasti, proći će njihovo vreme i neće više biti na vlasti, neko će baciti pik i na njihovu kuću i na njihovu imovinu jer oni imaju više nego mi. Dosta je tiranije, dosta je mafije, živela sloboda, živela Srbija – poručio je Zlatko Kokanović.  

 

Nakon govora, a pre uobičajene šetnje centralnim gradskim ulicama, organizovana je još jedna "valjevska balonijada". Deset crnih balona sa imenima aktuelnih, ali i bivših, funkcionera Srpske napredne stranke pušteni su ka nebu da "odlete visoko, što dalje od nas i ovog grada".

Vladimir Krivošejev

Vladimir Krivošejev (Foto: Kolubarske.rs)

 

Istoričar Vladimir Krivošejev citirajući Duška Radovića - "neki nesposobni ljudi su daleko dogurali; ko je nesposoban može da radi sve, a sposobni rade samo ono što umeju", je rekao da živimo u gradu u kome sve rade oni koji su nesposobni, oni koji bi trebalo da odu iz javnog života ovog grada, da odlete...

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...