Miroslav Aleksić  (foto: Đorđe Đoković)
Miroslav Aleksić (foto: Đorđe Đoković)
07.08.2023, 06:59

Valjevski odbor NS podržao Miroslava Aleksića, većina članova napustila stranku

č: | fb:

Gradski odbor Narodne stranke u Valjevu je među 106 lokalnih odbora NS u Srbiji koji su dali podršku Miroslavu Aleksiću i odlučili da istupe iz Narodne stranke.

 

Aleksić je juče podneo ostavku na sve funkcije u Narodnoj stranci, kao i na mesto šefa poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije. Na sastanku sa predstavnicima rukovodstva većine opštinskih i gradskih odbora NS, koji je održan juče na Oplencu, doneta je odluka o osnivanju Narodnog pokreta Srbije, a to je naziv prve stranke koju je Aleksić osnovao 2017. godine. Kako je najavljeno, od naredne sedmice krenuće u prikupljanje 10.000 potpisa za registrovanje nove stranke.

 

Prema rečima dojučerašnjeg predsednika GrO NS u Valjevu Miloša Milivojevića, većina članova valjevskog odbora Narodne stranke napustila je tu stranku i podržala odluku o osnvanju nove političke organizacije.

 

Podsetimo, GrO Narodne stranke u Valjevu doneo je ranije odluku da pruži apsolutnu podršku potpredsedniku Miroslavu Aleksiću u kandidaturi za predsednika te stranke. Na sednici Gradskog odbora, koja je održana prošlog meseca, za podršku Aleksićevoj kandidaturi glasalo je sedam od 12 članova.

 

Donoseći takvu odluku Gradski odbor Valjevo smatrao je da Miroslav Aleksić, svojim dosadašnjim opozicionim radom i aktivnostima kako na organizaciji stranke tako i kao šef poslaničkog kluba NS u Skupštini Srbije, ima kapacitet da da preuzme rukovođenje stranke.

 

Narodna stranka u Valjevu ima oko 200 članova. "Ne znam kakvo je raspoloženje među njima, ali imam utisak da većina članova podržava Miroslava Aleksića. Znam da ima onih koji to smatraju lošim potezom i koji su bili protiv cepanja stranke, i oni će, koliko mi je poznato, ostati članovi NS. Njima želimo sreću i uspeh u radu", rekao je dojučerašnji predsednik GrO NS u Valjevu Miloš Milivojević.

 

Saopštenje Predsedništva NS

 

Predsedništvo Narodne stranke je konstatovalo da su 264 člana stranke, među kojima je i nekolicina bivših funkcionera, napustila stranku. Svi postojeći odbori Narodne stranke širom Srbije (67) nastavljaju da funkcionišu i pripremaju svoje lokalne skupštine, koje je Izvršni odbor stranke zakazao za septembar i prvu polovinu oktobra, navodi se u saopštenju Predsedništva Narodne stranke.

 

"Grupa okupljena oko Miroslava Aleksića i Borislava Novakovića je odlučila da odustane od fer i demokratske utakmice u okviru stranke, na kojoj bi svi članovi Narodne stranke imali pravo glasa.

 

Ovaj beg od demokratskog izjašnjavanja je znak slabosti i nepoštovanja institucija i temeljnih vrednosti na kojima je osnovana Narodna stranka.

 

Bez obzira na brojne neistine i uvrede koje su naše dosadašnje kolege u prethodnim nedeljama iznosile na račun stranke i njenog rukovodstva, želimo im sreću u budućem političkom delovanju i partnerstvima.

 

Pokušaj cepanja Narodne stranke predstavlja korak unazad za ideju iskrenog zajedništva svih političkih snaga koje su spremne da se bore protiv korumpiranog režima za promene u državi. Apsurdno je apelovati na opoziciono jedinstvo, a u isto vreme sprovoditi raskol u sopstvenoj stranci", navodi se pored ostalog u saopštenju Predsedništvo NS.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 14 sati 56 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 56 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...