Pešačka i biciklistička staza u Kopru (foto: Đorđe Đoković)
Pešačka i biciklistička staza u Kopru (foto: Đorđe Đoković)
17.08.2023, 07:14

Biciklistička staza (ne)dostižan san

č: | fb:

Gradska uprava Valjeva raspisala je javu nabavku - Izrada projektne dokumentacije za biciklističko-pešačku stazu u major koritu reke Kolubare. Procenjena vrednost ove javne nabavke je 1.666.666 dinara, a rok za podnošenje ponuda je 30. avgust 2023. godine.

 

Sudeći prema projektnom zadatku, biciklističko-pešačka staza u major koritu Kolubare biće duga tri kilometra, a radiće se u dve faze. Prva faza obuhvata trasu od rampe u Ulici Majora Ilića do nadvožnjaka u Ulici Bulevar palih ratnika, dok je druga faza od nadvožnjaka u Ulici Bulevar palih ratnika do novog pešačkog mosta u Ulici Mirka Obradovića.

 

U okviru projektno-tehničke dokumentacije treba uraditi projekat biciklističke i pešačke staze, projekat javnog osvetljenja i projekat horizontalne saobraćajne signalizacije.

 

Takođe, potrebno je projektovati ulazno-izlazne rampe u zoni mostova u Dušanovoj, u Ulici Vuka Karadžića, Sinđelićevoj i novog pešačkog mosta u Ulici Mirka Obradovića.

Korito Kolubare

Korito Kolubare (Foto: Kolubarske.rs)

Ovo je druga javna nabavka, sa identičnim projektnim zadatkom, koju Gradska uprava raspisuje za biciklističku stazu, doduše nešto drugačijeg naziva i uz duplo manju procenjenu vrednost.

 

U novembru 2020. godine raspisana je javna nabavka - Projektovanje biciklističke staze u minor koritu reke Kolubare, procenjena vrednost te javne nabavke bila je 750.000 dinara.

 

I tada je bilo u planu, pored biciklističke staze u dužini od tri kilometra, projektovanje i peščke staze. Jedina razlika je u tome, što projekat od pre tri godine nema dve faze, nego je trebalo da se radi odmah celom dužinom od postojeće silazne rampe u Ulici Majora Ilića do novog pešačkog mosta u Ulici Mirka Obradovića.

 

Međutim, taj projekat nije urađen jer je postupak obustavljen, samo mesec dana nakon raspisivanja, u decembru 2020. godine.

 

"Analaizirajući opravdanost pitanja koja su postavili zainteresovani ponuđači, kao i svrsishodnost samog projektnog zadatka kao sastavnog dela konkursne dokumentacije, naručilac je zaključio da zahtevi traženi konkursnom dokumentacijom nisu pravilno formulisani, dok projektni zadatak nije izrađen u skladu sa potrebama naručioca. Projektni zadatak predstavlja osnovu za podnošenje ponude kao i izradu samog projekta, čije će se pravilno postavljanje odraziti na realizaciju radova na izgranji biciklističke staze u skladu sa realnim potrebama naručioca. Zbog uočenih nedostataka konkursne dokumentacije, potrebno je izvršiti izmenu traženog kadovskog i tehničkog kapaciteta, kao i projektnog zadatka", pisalo je u obaveštenju Gradske uprave o obustavljanju postupka.

 

Tri godine nakon toga ponovo je raspisana javna nabavka za izradu projekta biciklističke i pešačke staze u major koritu Kolubare. Sudeći prema Planu javnih nabavki za 2023. godinu, biciklistička i pešačka staza u major koritu reke Kolubare neće biti izgrađena ove godine. Ali, trebalo bi da bude izgrađena, s obzirom da je u Planu javnih nabavki za ovu godinu, biciklistička staza kroz Rajkovačku ulicu. Procenjena vrednost tih radova je 15 miliona dinara.

 

Podsetimo na vest koju su Kolubarske.rs objavile 7. jula 2017. godine

 

Gradska vlast nije odustala od izgradnje biciklističke staze od Valjeva do Petnice, a početak radova zavisi od brzine dobijanja urbanističkih uslova od JP "Putevi Srbije".

 

Javnu nabavku za izradu idejnog rešenja, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje (IDR, PGD i PZI) biciklističke staze Valjevo-Petnica raspisala je početkom novembra 2016. godine tadašnja Direkcija za izgradnju grada.

 

Posao na tenderu vredan oko 466 hiljada dinara dobila je beogradska firma "BHL Projekt" koja je u roku, koji je određen tenderom i ugovorom, uradila idejno rešenje biciklističke staze, dok projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje ne mogu da se rade bez urbanističkih uslova koje daje JP "Putevi Srbije" koje upravlja putem Valjevo-Petnica-Rajković.

 

Odeljenje za urbanizam i infrastrukturu priprema i projekte biciklističkih staza na relaciji Uzun Mirkova – obilaznica, paralelno sa duplim trakama i, kada bude sređeno korito Kolubare, u planu je izgradnja biciklističke staze do ulice Norveških interniraca. Planirano je, ali bez preciziranog roka, i projektovanje biciklističke staze od Valjeva do brane Stubo-Rovni.

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 7 sati 34 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 13 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...