Tešnjarske večeri (2014.) (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjarske večeri (2014.) (foto: Đorđe Đoković)
05.09.2023, 07:11

"Narodu treba dati nešto više od hleba i igara"

č: | fb:

Ovogodišnje 36. Tešnjarske večeri, koje su koštale blizu 16,7 miliona dinara, ubedljivo su najskuplje u istoriji ovog valjevskog letnjeg festivala.

 

Gradsko rukovodstvo je ove 2023. godine, ili manje od godinu dana pred istek četvorogodišnjeg mandata, bilo široke ruke za razliku od prve godine svoje vladavine kada je bilo štedljivo i za Tešnjarske večeri potrošilo šest miliona dinara. Tada je smatralo da su dovoljna dva koncerta te da se "nećemo razbacivati", dok je ove godine zaključilo da "Valjevo zaslužuje zvezdu, pa šta košta da košta".

 

Skupo, skuplje, najskuplje...

 

Tešnjarske večeri su 2015. godine, kada su na vlasti bili socijalisti, koštale 4,3 miliona dinara, od čega je dva miliona dinara izdvojeno iz budžeta, dok su više od polovine novca obezbedili sponzori. Koncerte su održali Vang Gog, Tropiko bend, Milan Stanković i Saša Matić.

 

Naprednjaci, koji tada u Valjevu nisu bili na vlasti, ali su se spremali da je osvoje na lokalnim izborima u aprilu 2016. godine, kritikovali su gradsko rukovodstvo da je to "previše novca, čist populizam, hleba i igara, a narodu treba dati nešto više od hleba i igara".

  

Jubilarne 30. Tešnjarske večeri 2016. godine su koštale 3,5 miliona dinara, iz gradske kase je izdvojeno 2,5 miliona, dok su milion dinara obezbedili sponzori. Na jubilarnom letnjem festivalu nastupali su Piloti, Zorica Brunclik i Neda Ukraden.

Koncert grupe Piloti (2016.)

Koncert grupe Piloti (2016.) (Foto: Đorđe Đoković)

  

Novo gradsko rukovodstvo, koalicija SNS i SPS, prve godine vladavine nije menjalo cenu Tešnjarskih večeri pa su 2017. koštale 3,6 miliona dinara, iz budžeta su finansirane sa dva miliona, dok je ostatak obezbeđen od sponzora. Koncerte su imali Sanja Ilić i Balkanika, Nataša Bekvalac i Legende. Nastup grupe Legende koštao je 350.000 dinara. 

Koncert Nataše Bekvalac (2017.)

Koncert Nataše Bekvalac (2017.) (Foto: Željko Bošković)

 

Već sledeće godine je izdvojeno duplo više novca, 2018. Tešnjarske večeri su koštale osam miliona dinara, od čega je skoro 7,5 miliona dinara izdvojeno iz gradske kase ili iz novčanika svih građana Valjeva, dok je preostali iznos prikupljen od sponzora. Pevali su Amadeus bend, Haris Džinović, Jelena Rozga i Jovan Maljoković sa Balkan salsa bendom, i svi koncerti su koštali ukupno četiri miliona dinara.

 

33. Tešnjarske večeri 2019. godine koštale su blizu 9,8 miliona dinara. Pored Maje Berović, čiji koncert je grad Valjevo platio dva miliona dinara, nastupali su Igor Starović i Divlji kesten, Piloti, Adil, Bilja Krstić i Bistrik orkestar, i svi oni zajedno koštali su tri miliona dinara. 

 

Izostale su 2020. godine zbog korone. 

 

Prve godine nakon lokalnih izbora, gradonačelnik je postao Lazar Gojković tada nestranačka ličnost a danas predsednik valjevskih naprednjaka, Tešnjarske večeri su koštale blizu šest miliona dinara, pet je plaćeno iz budžeta, a blizu milion dinara obezbedili su sponzori. Koncert Bajage i instruktora koštao je 1.310.000, a Leksington benda 1.050.000 dinara. Novo gradsko rukovodstvo je smatralo da su "dva velika koncerta sasvim dovoljna" za valjevski letnji festial.

 

Već sledeće godine gradsko rukovodstvo je procenilo da baš i nisu dovoljna samo dva velika koncerta, tako da su prošlogodišnje Tešnjarske večeri koštale 10,5 miliona dinara, iz budžeta je potrošeno devet miliona dinara, dok su ostatak novca obezbedili sponzori. Koncert su održali Željko Samardžić, Riblja Čorba, Neverne bebe, Nataša Bekvalac i Tamara Jokić.

Tešnjarske večeri

Tešnjarske večeri (Foto: Centar za kulturu)

 

Ove godine Tešnjarske su koštale blizu 16,7 miliona dinara, iz budžeta Valjeva izdvojeno 12 miliona dinara, dok su ostatak obezbedili sponzori.

 

Koncert Zdravka Čolića plaćen je preko 5,8 miliona dinara, Ane Bekute oko milion, YU grupe 905.000, dok je Divanhana koštala oko 436.000 dinara. Ovo su iznosi bez troškova bine, rasvete, ozvučenja, ton majstora, obezbeđenja, saradnika na realizaciji koncerata... Sa tim troškovima, četiri koncerta košala su oko 11,9 miliona dinara. 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...