Ministar Vulin sa borcima (foto: Đorđe Đoković)
Ministar Vulin sa borcima (foto: Đorđe Đoković)
07.10.2014, 09:42

Ministar Vulin se dogovorio sa štrajkačima

č: | fb:

U Valjevu je danas okončan desetodnevni  štrajk ratnih veterana iz nekoliko mesta u Srbiji posle razgovora sa ministrom za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandrom Vulinom. Kako je rečeno novinarima posle tih razgovora, koji su vođeni iza „zatvorenih vrata“, usklađeni su stavovi boračkih organizacija i Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja Srbije, pa će uskoro uslediti tronedeljna javna rasprava o novom Zakonu o boračko-invalidskoj zaštiti, koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađe do kraja godine.

Novim zakonskim rešenjima biće regulisana i zdravstvena zaštita boraca i invalida, kao i dece palih boraca, što je takođe bio jedan od zahteva štrajkača glađu. Deo nesporazuma, rekle su „obe strane“, bio je i u tome što ratni veterani u Valjevu „nisu imali pravu verziju predloga zakona“. Takođe je konstatovano kako su postojeća rešenja zastarela, a neka od njih su doneta za vreme SFRJ.

Izjava za novinare ministra Aleksandra Vulina i Ljubomira Bradića

Izjava za novinare ministra Aleksandra Vulina i Ljubomira Bradića (Foto: Đorđe Đoković)

Ministar Vulin je, odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs, rekao da u Srbiji trenutno ima 824 boračka udruženja, što upućuje na potrebu utvrđivanja njihove reprezentativnosti, primećujući pritom da „toliko boraca nije bilo ni u ratovima“ koji su vođeni na prostorima bivše Jugoslavije. Slična situacija je i sa brojem sindikalnih organizacija, dodao je Vulin.

On je Velju Miloševića iz Kruševca i Dejana Milenkovića iz Vlasotinca, koji su se samopovređivali tokom ovog, odnosnoi januarskoig štrajka veterana u Valjevu, zamolio da to više ne čine. „Ko Boga vas molim, nemojte to više nikada činiti. Ako vam ruke nisu otkinute na Kosovu, nemojte da vam ih mi sada ovde kidamo“, kazao je Vulin. Zajedno su poželeli što brz oporavak Dejanu Ercu iz Vrnjačke Banje, koji je juče smešten u valjevsku bolnicu, u predinfarktnom stanju, do koga je došlo zbog iscrpljenosti tokom štrajka glađu. Danas je dogovoreno da jedna od tribina tokom javne rasprave o novim zakonskim rešenjima u oblasti boračko-invalidske zaštite bude i u Valjevu.

Ministar Vulin sa borcima

Ministar Vulin sa borcima (Foto: Đorđe Đoković)

Posle svega, ostaje utisak da su obe strane „igrale gluvih telefona“, a ulje na vatru dolio je ministar Aleksandar Vulin „nimalo nežnim“ intervjuom datim državnoj agenciji Tanjug. Ovo tim pre što je Vulinov intervju došao posle pres konferencije Željka Veselinovića i Mila Miloševića, dvojice veterana iz udurženja, koja nisu u Savezu udruženja ratnih veterana Srbije, čiji su predstavnici štrajkovali glađu Valjevu.

Kad je vrag odneo šalu i kada je postojala realna opasnost da neko od štrajkača glađu eventualno izgubi glavu, obe strane su se prizvale pameti, a Vulinov dolazak u Valjevo, iz PR službe Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, najavljivan je tek jutros od 5.00 sati!

Naravno - ni Vulin, ni državni sekretar u tom ministarstvu Dragan Popović, takođe prozivan tokom štrajka glađu ratnih veterana, nisu odgovarali na pitanja koja im nisu bila po volji. Jednostavno su ih prečuli uz svu zaštitu Ljubomira Bradića, genseka Udruženja boračkih organizacija ratova 1990-1999, i predsednika Valjevskog udruženja. Nekim čudom, novinari nisu bili dežurni krivci. Dapače, pohvaljeni su za svoj rad!

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 3 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...