Milorad Ilić (foto: Đorđe Đoković)
Milorad Ilić (foto: Đorđe Đoković)
07.10.2014, 12:16

Milorad Ilić već u kabinetu

č: | fb:

Valjevski gradonačelnik Stanko Terzić postavio je Milorada Ilića za svog pomoćnika navodno zaduženog za urbanizam. Ilić je, prema saznanjima Kolubarskih.rs, već preuzeo novi kabinet. Ova vest jeste novina ali nije iznenađenje. Terzić je, naime, posle iznenadne smrti Selimira Manojlovića i iznuđene ostavke Dragoljuba Krstića ostao samo sa jednim pomoćnikom, Svetlanom Janković Beljanski zaduženom za socijalna pitanja i humanitarni rad.

Terziću je bio potreban iskusan i lojalan saradnik jer je svkodnevno na vetrometini, što od političkih neistomišljenika, što od pojedinih uticajnih SPS partijskih drugova. Diplomirani pravnik Ilić (1953) godinu dana je mlađi od matematičara Terzića (1952) ali sa iskustvom predsedenika Valjevske opštine sa najdužim stažom u njenoj istoriji (1992-2000). Vešt je političar, ume i žedne preko vode da prevede, a jedini je kadar da kontroliše “pojedine SPS odbegle sinove”, koji povremeno prave probleme vladajućoj koaliciji, koju, posle razlaza sa naprednjacima (SNS), predvode socijalisti.

Terzić i Ilić su 1990-tih osnivali SPS u Valjevu – Terzić je bio predsednik, a Ilić sekretar Opštinskog odbora. Prvoborci su dakle, pa se do njihove drži, posebno kod onih, koji još poštuju partijske veterane. Pamti se i to kako je Terzić, posle prvih (krnjih) višestranačkih izbora 1992, na kojima su učestvovali samo SPS i SRS, pojedincima u SPS, pretendentima na čelne funkcije u SO Valjevo, umeo da kaže kako moraju stati u  red jer su čekali da vide da li će Dušan Mihajloviću SPS (osnovao je tada Pokret za Valjevo ND), pa bi sada (tada) da se preko leđa SPS sa njim obračunavaju. Progurao je Ilića za, kako se to sada zove, gradonačelnika pripretivši da će, ukoliko zatreba, na pres konferenciji “u javnost izneti prljav veš”!

Ti pretendenti na najviše opštinske funkcije su docnije ili smenjeni fermanom iz Beograda, ili su se u SPS sami ugruvali opredeljujući se za “reformatora” Bana Ivkovića i njegov SNS, posle izbornog debakla na svim nivoima 2000-te. Ivković, međutim, nije uspeo da pridobije većinu članstva među socijalistima, pa je docnije šurovao sa Karićevim PSS, a onda se utopio u Nikolićev i Vučićev SNS. Ivkovićev ključni igrač u Valjevu umeo je svojevremenoi da kaže kako su “Kaplara (Ilića) pustili da bude predsednik koji mesec do pravih višestranačkih izbora u Srbiji, a on ostade osam godina!”

Ilićevo imenovanje treba posmatrati i u svetlu priprema za predstojeći Kongres SPS-a. Nije tajna da među valjevskim socijalistima postoji (bar) tri struje – veterani (uz Terzića i Ilića), oni uz Đorđa Milićevića (trenutno je u Rusiji) i oni uz Dragana Jeremića. Ostaje da se vidi ko će se od njih najviše dojmiti Ivici Dačiću, koji najavljuje “provetravanje” partijskih redova “i po dubini, i po širini”, ili, eventualno Branku Ružiću, ukoliko bude procenio da je dovoljno ojačao da “stane na crtu” aktuelnom ministru spoljnih poslova! Ako je do našeg mišljenja, Milićević je najbliži partijskim vrhovima, stalo mu je da se održi u Beogradu, kontroliše deo mladih jastrebova u Valjevu. Jeremić je, izgleda, pomalo dojadio i “samome Babi”, a veterni su, po definiciji, “odsvirali svoje” ukoliko doista dođe do podmlađivanja SPS na svim nivoima. Usput, Dačić je dovolojno mudar, pa će prvo upriličiti Kongres, a potom izborne aktivnosti spustiti “u bazu”.

Milorad Ilić je bivao i Mrkonjićev pomoćnik za drumski saobraćaj, dok je Mrka ministrovao, a odbornički mandat je dužio kako bi, eventualno, mogao biti SPS-ov gradonačelnik u situaciji da se, kojim slučajem, Terzić svojevoljno, ili partijskim odlukom, povukao sa mesta gradonačelnika. Istini za volju, Ilić nije bio voljan da se vraća “na mesto zločina”, pa je Terzića maksimalno podupirao u nastojanjima da gradonačelnički mandat, poveren mu posle izbora u maju 2012, izgura do kraja.

Obojicu bije glas da su “u med prste umakali” – Ilić svojevremenom dokupom sobe u Hajduk Veljkovoj na višemesečni kredit, u novom stanu u jednoj od “karingtonki”, posle zamene pređašnjeg stana u “Kolubari 2”, a potom i kao predsednik Upravnog odbora u “Uzoru” za vakta Predraga Savića (JUL), odnosno u GP “Jablanica” nakon njene sporne privatizacije. Ne zaboravlja mu se ni otkup i adaptacija jedne od kućica TOV-a na Divčibarama. Terzića, pak, često prozivaju za otpremninu “u kešu” uzetu u SDK-a, a potom za zapošljavanje na mestu direktora u takođe državnom Domu kulture.

Kako bilo, Milorad Ilić bi na prvoj sednici Gradske skupštine svoj odbornički mandat morao da vrati SPS-u. Nova ministarka za građevinartsvo i saobraćaj Zorana Mihajlović (SNS) ga je, odmah po preuzimanju mandata, razrešila dužnosti pomoćnika, pa je prethodnih meseci bio u potrazi za novim poslom. Pretpostavljamo da mu je tokom tri meseca “porodiljskog” sledovala zarada shodno važećim propisima, a na polzu naroda.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 11 sati 40 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 sati 30 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.