Zastava Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Zastava Srbije (foto: Đorđe Đoković)
15.09.2023, 06:55

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

č: | fb:

U Srbiji se danas obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se kao državni praznik slavi od 2020. godine na osnovu dogovora rukovodstva Srbije i Republike Srpske (RS).

 

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i RS u javnost je izneta posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić 2020. godine sa rukovodstvom RS.

 

U Zakonu o državnim praznicima piše da su državni praznici u Srbiji Nova godina, Praznik rada, Dan pobede i Dan primirja u Prvom svetskom ratu, dok Dan Srpskog jedinstva kao predlog nikad nije stigao u Skupštinu Srbije.

 

Petnaestog septembra 1918. godine probijen je čuveni Solunski front, što se ispostavilo kao odlučujuće za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu, u istoriji poznatom kao Veliki rat.

 

Dan proboja Solunskog fronta vlastima Srbije poslužile su kao povod da se 15. septembar proglasi Danom srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

 

Praznik se ove godine obeležava u Nišu, a kako je najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić će pre svečanosti prvo prisustvovati prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije u tom gradu.

Aktuelno

Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
Nakon saslušanja Pre 16 sati 55 minuta

Trojici inženjera "Krušika" određen pritvor

Trojici inženjera "Krušika", koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža, određen je pritvor do 30 dana, saznaju Kolubarske.rs. Kako se navodi u saopštenju policije, sumnja...  · 9 komentara