Vladimir Matić i Miodrag Maksimović (foto: Kolubarske.rs)
Vladimir Matić i Miodrag Maksimović (foto: Kolubarske.rs)
18.09.2023, 07:02

Roboti i dronovi za osnovne škole

č: | fb:

Osnovne škole u nekoliko gradova i opština u Srbiji i ove godine dobile su dronove i mBot robote koje će koristiti u nastavi informatike. Donacija je deo akcije pomoći Rotari kluba osnovnim školama koja se realizuje kroz projekat "Za lepšu školu" u saradnji sa Ministrstvom prosvete. U okviru akcije Rotari Fondacije za global grantove obezbeđeno je 200 mBot robota i 200 dronova za osnovne škole u Srbiji.

 

Krajem prošle nedelje predstavnici škola iz Valjeva, Užica, Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Lučana, Bajine Bašte, Arilja, Požege, Ljiga i Mionice potpisali su ugovore o donaciji koja im je uručena u Valjevu, a domaćin akcije bio je Rotari kluba Valjevo.

Potpisivanje ugovora o donaciji

Potpisivanje ugovora o donaciji (Foto: Kolubarske.rs)

 

Predsednik Rotari kluba Valjevo Miodrag Maksimović kaže da je ova akcija rezultat sporazuma koji je postignut sa Ministarstvom prosvete pre tri godine. "Pokušavamo svake godine da određenom broju škola u Srbiji dodelimo nova informaciona ili nastavna sredstva, i trudimo se iz godine u godinu da to bude najnovija generacija tih sredstava. Nama je veliko zadovoljstvo da to naša deca dobiju i da nove programske jezike, osim iz knjiga, nauče i kroz praktičan rad i kroz direktno programiranje", rekao je Maksimović.

 

Odgovarajući na pitanje novinara da li postoje posebni kriterijumi koje neka škola mora da ispuni da bi se našla na spisku onih kojima će biti dodeljeni roboti i dronovi, Maksimocić kaže da ne postoje i objašnjava:

 

"Svake godine kada obezbedimo sredstva, mi preko Ministarstva prosvete uputimo poziv svim školama u Srbiji, a one se prijavljuju u skladu sa željama, a mi na njihove prijave odgovaramo u skladu sa mogućnostima u toj godini. Važno je da naša deca napreduju u tehnološkom smislu i zbog toga smo započeli ovu našu akciju u koju je uključeno više Rotari klubova iz nekoliko država", kaže predsednik valjevskog Rotari kluba Miodrag Maksimović.

Poklon - robot i dron

Poklon - robot i dron (Foto: Kolubarske.rs)

 

Donacija će doprineti tome da deca mogu da nauče da pilotiraju dronom, takođe da ga programiraju, a namenjeni su obuci učenika petog i šestog razreda osnovnih škola iz informatike, u korišćenju programskih jezika Pajton i Skreč.

Aktuelno

Kamp kućica u parku na gradskoj parceli (foto: Kolubarske.rs)
Službena beleška Pre 5 sati 32 minuta

11. septembar u Odeljenju komunalne inspekcije

Grad Valjevo u svom voznom parku ima 24 automobila. Uvidom u putne naloge zaključili smo da 11. septembra nijedan automobil Gradske uprave nije korišćen na relaciji Valjevo - Divčibare. Zbog čega...  · 8 komentara