Česma na Trgu Živojina Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Česma na Trgu Živojina Mišića (foto: Đorđe Đoković)
07.10.2014, 14:17

Rezultati 9. oktobra, dotle „radite šta hoćete!“

č: | fb:

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Valjevu danas je pojedinim valjevskim medijima stiglo saopštenje o tome da je „analiza vode za piće iz gradske mreže u Valjevu, uzeta 5. oktobra, u toku, a zvanični rezultati biće poznati i saopšteni javnosti u zakonski predviđenom roku, tj. 9. oktobra 2014. godine“.

Prethodno je Gradski vodovod upozorio građane da se voda ne preporučuje za piće, posle normalizacije u snabdevanju, sve dok se ne dobije zvanična potvrda Zavoda za javno zdravlje da je voda, koja će biti uzorkovana svakodnevno, isprvna za upotrebu po svim kriterijumima Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Tragom informacije iz Zavoda za javno zdravlje, pokušali smo da u toj instituciji dobijemo pojašnjenje kako je moguće da ispitivanja vode traju duže nego što su trajali radovi na glavnom cevovodu Gradskog vodovoda, na uglu Dušanove i Karađorđeve? Malo u šali, više ozbiljno, sagovornica iz Epidemiološkog odseka (direktorka je bila „na sastanku u gradu“), pripitala je zbog čega smo „toliko zajedljivi“. Na dodatno pitanje, šta treba raditi u novonastaloj situaciji, ista doktorka je rekla: „Radite šta hoćete! Možete da pijete vodu kao i moj muž!“

Hvala na pitanju, vodu pijem, da kucnem u drvo – probavnih problema nemam, što vama ne preporučujem zbog toga što navodno ima naznaka da se pojavio određeni broj Valjevaca sa stomačnim tegobama. Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice kažu da kod njih nema pacijenata sa takvim simptomima, te da je prava adresa Zavod za javno zdravlje, gde se, uz ostalo, zbiraju i takvi podaci dobijeni iz domova zdravlja u Kolubarskom okrugu.

U Zavodu, direktorka je ljubazno uputila na epidemiologe, koji tvrde kako je trenutno „uobičajena epidemiološka situacija“. Ne znači li to, ipak, da prve analize vode, uzoraka uzetih posle okončanih radova na uglu Dušanove i Karađorđeve, i nisu bile „po Pravilniku“, pa se sada čekaju rezultati novih uzoraka?

Dotle, ipak poslušajte nadležne, iz Zavoda i Vodovoda, bez obzira na to što nisu previše raspoloženi da svakodnevnom komunikacijom obaveštavaju javnost o tome kakva je trenutna situacija sa kvalitetom gradske vode u mreži. Ovo tim pre što nam je poznato kako je ranije, pri svakodnevnim rutinskim kontrolama, „varničilo“ u odnosima te dve ustanove itekako bitne za grad veličine Valjeva.

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 55 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 23 sati 24 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...