Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
04.10.2023, 07:03

Počela vakcinacija protiv gripa

č: | fb:

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.

 

Prethodno pacijent treba da dobije nalog za vakcinaciju od svog izabranog lekara. Vakcine će biti distribuirane i gradskim i seoskim ambulantama (osim ambulante Novo Naselje koja je namenjena zbrinjavanju respiratornih infekcija).

 

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2023/24. opredeljeno je 4.500 doza četvorovalentne vakcine "Influvak tetra", koja štiti od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa.

 

Vakcina je najefikasniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa. Preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina, zdravstvenim radnicima i svima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

 

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, zatim osobe preosetljive na supstance sadržane u vakcini, alergične na kokošje jaje, meso i perje, kao i na Gentamicin.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 15 sati 11 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara