Festival duvan čvaraka (2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Festival duvan čvaraka (2018.) (foto: Đorđe Đoković)
05.10.2023, 07:00

Iz tekuće budžetske rezerve i za "čvarkijadu"

č: | fb:

17. Festival duvan čvaraka, koji je od 2018. godine stalna manifestacija od značaja za grad Valjevo, koštaće 4,5 miliona dinara.

 

U gradskom budžetu za ovogodišnju "čvarkijadu" opredeljeno je tri miliona dinara, međutim, troškovi za ovu manifestaciju premašiće taj iznos tako da je odlučeno da se iz tekuće budžetske rezerve izdvoji još 1,5 milion dinra za Festival duvan čvaraka kako je navedeno u rešenju o upotrebi sredstava iz tekuće budžetske rezerve, koje je potpisao gradonačelnik Lazar Gojković.

 

Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo koja je organizator manifestacije, kaže da je "naknadno odlučeno da se ove godine kupi jedan montažni čelični most, a da se dva iznajme", koji će biti postavljeni između dve obale Kolubare umesto dosadašnjih improvizovanih prelaza od skela, te da će novac iz tekuće budžetske rezerve biti uložen u te mostove.

 

"S obzirom na to da nemamo dovoljno novca da ove godine nabavimo sva tri mosta, odlučili smo da sada kupimo jedan, košta 950.000 dinara, a dva smo iznajmili za 400.000 dinara", navodi Marković.

Festival duvan čvaraka (2022.)

Festival duvan čvaraka (2022.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema njenim rečima, organizatori Festivala duvan čvaraka su sve do 2018. godine dobijali besplatno na korišćenje prelaze od građevinskih skela, a potom su dve godine te improvizovane "mostove" iznajmljivali od Branka Simeunovića PR samostalna zanatsko građevinska radnja. Ove godine montažni čelični most su kupili i dva iznajmili od valjevske SZR "Bravarija Vojkan".

 

Valjevski festival organizuju Novosađani

 

Ovogodišnji Festival duvan čvaraka organizovaće Vesna Pećanac PR Eurostage, Novi Sad, koja se javila na poziv za podnošenje ponuda za uslugu organizovanja valjevskog festivala. Vrednost ugovora, koji je potpisala Turistička organizacija Valjevo sa ovim ponuđačem je 2.445.000 dinara.

 

Prema tehničkoj specifikacji organizator će za taj novac obezbediti binu sa krovom, ozvučenje, rasvetu, metalnu zaštitnu ogradu, zatim video snimanje, fotografisanje, voditelje, obezbeđenje, pomoćne radnike. Urediće prostor za oranije i postaviti 51 paviljon na prostoru od mosta u Ulici Vuka Karadžića do mosta kod zelene pijace.

 

Organizovaće i tri koncerta, nastupiće Fenečki biseri, Garavi sokak i bend Dule Lušin. Koncert grupe Garavi sokak košta 584.000 dinara.

 

 "Čvarkijada" iz godine u godinu sve skuplja

 

17. Festival duvan čvaraka, za koji će iz budžeta biti izdvojeno 4,5 miliona dinara, održaće se 7. i 8. oktobra u forlandu reke Kolubare ispred Centra za kulturu. Prema rečima organizatora ove godine je prijavljen "rekordni broj učesnika", 72 ekipe.

Festival duvan čvaraka (2018.)

Festival duvan čvaraka (2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Festival duvan čvaraka je sve do 2018. godine trajao jedan dan i koštao je 1,2 miliona dinara. Kada je pre pet godina "čvarkijada" proglašena za stalnu manifestaciju od značaja za grad Valjevo, i kada su pored duvan čvaraka u program uvršteni i šoder čvarci, trajala je dva dana i bila duplo skuplja - 2,4 miliona dinara. Identičan iznos bio je izdvojen iz gradskog budžeta i za Festival duvan čvaraka 2019. godine na kome je učestvovalo, kako je tada rečeno, "rekordne 92 ekipe".

 

"Čvarkijada" nije održana 2020. godine zbog epidemije korona virusa, da bi 2021, posle prinudne pauze, valjevski Festival duvan čvaraka bio održan u skromnom formatu, umesto nekadašnjih 80 ekipa, sa samo šest oranija u kojima su se spremali duvan čvraci. Turistička organizacija te 2021. godine nije učestvovala u organizaciji ove manifestacije, nego je to u "sopstvenoj režiji" učinio Slavoljub Slavan Batoćanin, idejni tvorac i osnivač "čvarkijade".

 

Lane, 2022. godine je za Festival duvan čvaraka iz gradske kase izdvojeno 3,7 miliona dinara, učestvovale su 52 ekipe.

 

Ministri na "čvarkijadi"

 

Među 50.000 posetilaca, koliko su organizatori tvrdili da je bilo 2017. godine na 12. Festivalu duvan čvaraka u Valjevu, bilo je četvoro ministara Vlade Republike Srbije.

Ministri na Čvarkijadi (2017.)

Ministri na Čvarkijadi (2017.) (Foto: Kolubarske.rs)

Tadašnji prvi potpredesednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović obišli su nekoliko štandova, probali specijalitet valjevskog kraja, dok se ministar Aleksandar Antić oprobao i u majstorstvu pravljenja duvan čvaraka.

 

13. Festival duvan čvaraka, 2018. godine, otvorio je tadašnji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Nije krio iznenađenje zbog velikog broja učesnika i posetilaca. "Prosto je neverovatno, tek kada se popnete ovde na binu vidite kolika je to masa", rekao je ministar Branislav Nedimović uz poruku da "ovakve stvari okupljaju ljude, a ljudi se obično okupljaju oko hrane". 

 

******

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: "Budžet grada Valjeva u fokusu" koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Grad Valjevo

Grad Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)


Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 7 sati 7 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar