Zgrada (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Zgrada (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
11.10.2023, 09:05

Stopiran javni poziv za mere energetske sanacije

č: | fb:

Javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Valjeva je stopiran, saopštila je Komisija za realizaciju mera energetske sanacije.

 

Kako se navodi, zbog velikog interesovanja građana, već je utrošeno 25 miliona dinara, koliko je opredeljeno za ovaj projekat, od čega je Ministarstvo za rudarstvo i energetiku opredelilo 15, a lokalna samouprava 10 miliona dinara.

 

Na javni poziv je pristiglo više od 240 prijava, a predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije Viktor Mićić je apelovao na građane da budu strpljivi, jer će lokalna samouprava i Ministarstvo rudarstva i energetike opredeliti dodatna sredstva za novi javni poziv, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

 

- Javni poziv za privredne subjekte se nastavlja, otvoren je do novembra 2027. godine, a Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova praktično pauziramo, dok ne opredelimo dodatna sredstva. Očekivali smo da je interesovanje veliko i to je dobra stvar. Dobro je da su građani prepoznali mogućnost da svojim delovanjem smanje zagađenje u gradu Valjevu, s obzirom na to da je projekat "Čista energija i energetska efikasnosti za građane" Ministarstva rudarstva i energetike već treću godinu u toku i da je predviđeno da traje do 2027. godine - naveo je Mićić.

Viktor Mićić

Viktor Mićić (Foto: www.leparecvaljeva)

 

Prema njegovim rečima na javne pozive raspisane u 2022. godini bilo je 252 prijave za mere energetske sanacije. Odbijeno je u prvoj fazi pet, tako da je za meru 1 – izmena stolarije bilo 166 prijava, za meru 2 – izolaciju 17, meru 3 i 4 – nabavka kotla i izmena cevne mreže 29, za meru 5 – nabavka i ugradnja toplotnih pumpi 14, za solarne panele – mera 6, 21 prijava.

 

- Do ovog momenta je plaćeno nešto više od 190 projekata, imamo i danas članove komisije koji su na terenu i koji proveravaju da li je sve urađeno onako kako je ugovorom predviđeno. Prošle godine smo u dva navrata imali dva javna poziva Ministarstva životne sredine, to je nabavka kotlova na biomasu. U prvom krugu smo imali 104 prijave, do danas je plaćeno 91, dok smo na drugom pozivu imali 260 prijava, tri su odbijene, a prihvaćeno je 136 prijava, naravno do nivoa sredstava koliko smo imali na raspolaganju. Dakle, ukupno je nabaljeno oko 240 kotlova - kazao je Mićić.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 17 sati 21 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 46 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar