Čelnici valjevske policije (foto: Kolubarske.rs)
Čelnici valjevske policije (foto: Kolubarske.rs)
18.10.2023, 06:48

Smanjen broj krivičnih dela, stanje bezbednosti zadovoljavajuće

č: | fb:

Na području Kolubarskog okruga iz godine u godinu evidentno je manje krivičnih dela, što potvrđuje podatak da je broj krivičnih dela smanjen za skoro 30 posto u odnosu na 2010. godinu.

 

Načelnik Policijske uprave Valjevo Vlada Jerinić je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen rad policije u poslednjih 13 godina, istakao da Policijska uprava Valjevo zauzima oko dva posto od ukupnog broja krivičnih dela na teritoriji cele Srbije.  

 

U 2010. godini evidentirana su 2.064 krivična dela, više krivičnih dela bilo je 2015, tada je zabeleženo 2.240, da bi potom usledio pad, tako da je prošle godine evidentirano 1.461, dok je u prvih devet meseci ove godine bilo 1016 krivičnih dela.

 

Prema rečima načelnika valjevske policije broj krivičnih dela krađa, teška krađa, razbojništva, neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila su u konstantnom smanjenju, dok je sve više krivičnih dala u vezi sa krijumčarenjem opojnih droga, krivičnih dela iz oblasti privrednog, ekološkog i visokotehnološkog kriminala.

 

"Broj krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminala od 2010. godine je u blagom opadanju, u poređenju sa 2022. godinom, evidentirano je za 146 krivičnih dela manje ili za deset posto, ali moram da napomenem da je sa izmenama Krivičnog zakonika iz 2013. godine iznos za sitno delo krađe, utaje i prevare spušten sa 15.000 na 5.000 dinara, i to je uticalo na povećanje broja krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminala od 2013. do 2017. godine. Najbolje se vidi stanje kada se uporede 2014. godina, kada smo imali evidentirano 1.836 dela, a 2022. godine 1.228 dela, što ukazuje na opadanje", navodi Jerinić.

Vlada Jerinić

Vlada Jerinić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Naglašava da je u poslednje dve godine Policijska uprava Valjevo prva u Srbiji po procentu uspešnosti rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem - 2022. godine rasvetljeno je 81,2 posto, a lane 80,6 posto takvih krivičnih dela.

 

Prema podacima Policijske uprve Valjevo na području Kolubarskog okruga poslednje dve godine nije bilo krivičnih dela teškog ubistva. Evidentirana su 2021. godine i 2019. godine, a postoji i delo iz 2014. godine na teritoriji opštine Lajkovac koje nije rasvetljeno, ali se i dalje radi na tome.

 

Broj krivičnih dela krađe je od 2015. godine takođe u opadanju i najveći broj se odnosi na krađe bicikli, mobilnih telefona, novčanika i drugih vrednih predmeta. Kada je reč o delima teške krađe, broj ovih dela bio je u porastu od 2013. do 2015. godine.

 

"Na teritoriji Policijske uprave Valjevo prethodnih godina delovale su kriminalne grupe koje su u serijama izvršavale i do 30 krivičnih dela provaljivanjem u stambene ili poslovne objekte pre nego što bi bili otkriveni. Ovde moram da istaknem saradnju sa nadležnim tužilaštvima koja su nakon hapšenja učinilaca, višestrukih povratnika ovih dela, predlagala meru određivanja pritvora. U oktobru ove godine ukupno je rasvetljeno 16 krivičnih dela provaljivanjem i obijanjem prostorija učinjenih od strane nepoznatih izvršilaca, posebno serija provala na Divčibarama i u Đerdapskoj ulici", kaže Jerinić.

 

Kada su u pitanju krivična dela razbojništva, u 2016. godini od 32 rasvetljeno je 17, a ove godine bila su tri krivična dela razbojništva, što je evidentan pad.

 

"Moram da naglasim da je društvena opasnost ovih razbojništava značajno manja nego ranijih razbojništava koja su se dešavala na teritoriji Policijske uprave Valjeva kada je bilo napada na banke, presretanja vozila koja su transportovala novac i slično. U sva tri slučaja ove godine radi se o upadanju u trgovinske objekte i otimanju pazara", navodi načelnik.

 

Prema njegovim rečima evidentno je i smanjenje broja izvršenih krivičnih dela neovlašćenog korišćenja tuđeg motornog vozila. Prethodnih godina bilo je organizovanih kriminalnih grupa koje su na teritoriji Policijske uprave Valjevo krale vozila, ali od 2019. godine nije zabeleženo delovanje takvih grupa.

 

"Suzbijanje narkomanije je posao koji policijski službenici svakodnevno u kontinuitetu, planiski, sistematično i organizovano obavljaju na području Policijske uprave Valjevo i za to postoje specijalizovane ekipe koje se isključivo time bave zbog složenosti i prirode posla", kaže Jerinić i dodaje:

 

"Od 2019. godine beležimo nagli porast broja zaplena opojnih droga. Kada je u pitanju kilaža, količina zaplenjene droge iz godine u godinu varira, prevashodno marihuane koja je najzastupljenija na našem tržištu, s tim da je primetno sve veće prisustvo droge amfetanima i kokaina. Distributivna mreža je sada drugačija, kao i mesta nabavke droge, jer veliki deo korisnika sa naše teritorije odlazi u druge gradove i tu nabavlja drogu za korišćenje, a ne u Valjevu. U 2022. godini imali smo 166 zaplena i ukupno je pronađeno 18,29 kilograma droge".

 

Govoreći o bezbednosti u školama, načelnik Vlada Jerinić kaže da Policijska uprava Valjevo nadziru 39 škola, od čega 27 osnovnih, deset srednjih i dva centra.

 

"Škole na području grada su u dve smene u kontinuitetu pokrivene prisustvom po jednog policajca, a izdvojena odeljenja se pokrovaju povremenim obilascima policijskih patrola, i to je na osnovu bezbednosne procene koju smo mi napravili na području naše uprave. Realizujemo i radionice na temu prevencije zlouotrebe psihoaktivnih supstanci i alkohola u srednjim i osnovnim školama, a prirotet svakako ostaje otkrivanje krivičnih dela prodaje droga. U okviru projekta 'Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo' u septembru smo realizovali radionice na teme prevencije vršnjačkog nasilja u stvarnom i digitalnom okruženju, bezbednosti u saobraćaju, kao i u vanrednim situacijama, i to će biti nastavljeno, najavljuje Jerinić.

Vlada Jerinić

Vlada Jerinić (Foto: Kolubarske.rs)

U konstantnom opadanju je i broj prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru, tako je u 2010. godini evidentirano 1.219 prekršaja, a značajno manje - 586 u 2022. godini. Za 45 posto smanjen je broj prekršaja vređanje, zlostavljanje i izazivanje tuče, a u odnosu na prethdne godine smanjen je broj nepristojng, drskog i bezobzirnog ponašanja. Kada je reč o ovim prekršajima najčešće mesto njihovog izvršenja su ulice, trgovi, ugostiteljski objekti, i to danima vikenda od 18 do 06 časova, a najčešći počinioci su muškarci starosti od 21 do 30 godina.

 

Broj saobraćajnih nezgoda evidentiranih na području Policijske uprave Valjevo je takođe u opadanju. U 2010. godini evidentirano je 1.113, a prošle godine 773 saobraćajne nezgode. Broj poginulih u saobraćajnim nezgodama varira između 17 i 21, osim 2012. i 2016. godine kada je iznosio 30 i 28 lica.

  

"Najveći broj poginulih čine vozači motornih vozila, 38 posto, pešaci 20 posto, putnici u vozilima 15 posto. Problem imamo sa vozačima traktora jer je i pored edukativnih aktivnosti policijskih službenika na terenu, procenat poginulih vozača traktora iznosi 13 posto, što je veliki broj", naglašava Jerinić.

 

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su nepropisno upravljanje saobraćajnim vozilom, prekoračenje dozvoljene brzine, upravljanje pod dejstvom alkohola.

 

Na teritoriji Kolubarskog okruga iz godine u godinu sve je više registrovanih vozila, kreće se od 2.000 do 2.500, što direktno utiče na povećanu frekvenciju saobraćaja, a samim tim su i rizici od saobraćajnih nezgoda veći.

 

Govoreći o kontroli kretanja stranaca na teritoriji Kolubarskog okruga, Jerinić je podsetio da je Centar za smeštaj azilanata u Bogovađi zatvoren, tako da sad nije toliki priliv migranata kao što je to bilo prethodnih godina. "Trenutno resurse Policijske uprave Valjevo opterećuju radne dozvole i dolazak stranih državljana sa vizama kod nas, naročito u protekle dve godine", kaže je načelnik. 

 

Prema podacima Policijske uprave Valjevo, broj krivičnih dela iz oblasti ekološkog kriminala je u blagom porastu. "Ministarstvo unutrašnjih poslova prepoznalo je potrebu da formira novo odeljenje koje će se na specijalizovan način baviti borbom protiv ove vrste kriminala. Od avgusta ove godine imamo novu grupu koja se time bavi i rezultati rada su već vidljivi. Radili smo kontrolu u Krušiku i tu su utvrđene određene nepravilnosti, prosleđen je izveštaj Osnovnom tužilaštvu, u kontinuitetu se radi kontrola otpada, a trenutno je akcenat na sprečavanju pustošenja šuma", kaže Jerinić.

 

Zbog stupanja na snagu odredbi Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije od 2018. godine, kojim su krivična dela sa elementima korupcije u nadležnosti Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije MUPa Srbije, ukkupan broj krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala na teritoriji Kolubarskog okruga smanjen je za broj koruptivnih krivičnih dela koja su prešla u nadležnost ovog Odeljenja, i taj broj iznosi 40.

 

"Broj otkrivenih krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala na teritoriji Policijske uprave Valjevo učestvuje sa tri posto u ukupnom broju evidentiranih dela iz oblasti privrednog kriminala na teritoriji Srbije i sa takvim rezultatom nalazi se na drugom mestu, odmah iza Beograda", rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada valjevske policije od 2010. godine do oktobra 2023. godine.

Konferencija za novinare u PU

Konferencija za novinare u PU (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prva konferencija za novinare u PU za sedam godina

 

Poslednji put konferencija za novinare u Policijskoj upravi Valjevo održana je 2016. godine, a za pet godina, koliko je na čelu valjevske policije, načelnik Vlada Jerinić je ovog oktobra prvi put organizovao konferenciju za novinare. Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega je odlučio da se baš sada obrati javnosti i saopšti rezultate rada i zbog čega to nije praksa bar jednom godišnje, Jerinić kaže:

 

"Mi dobijamo naređenja i naloge od viših nivoa rukovođenja i na tom nivou se donose i odluke, pa i odluke kad su u pitanju mediji. Sada smo dobili saglasnost od ministra unutrašnjih poslova da samostalno nastupamo u medijima, što ranije nije bila praksa da načelnici policijskih uprava sa saradnicima govore za medije. Trudićemo se da se što češće obraćamo javnosti".

 

U poslednjih sedam dana, po odobrenju ili nalogu ministra policije, konferenciju za novinare o stanju bezbednosti i radu policije u prvih devet meseci ove godine održali su načelnici skoro svih policijskih uprava u Srbiji.

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 3 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara