Medijski forum u Pekingu (foto: UNS)
Medijski forum u Pekingu (foto: UNS)
18.10.2023, 08:44

UNS i druga novinarska udruženja prihvatili Inicijativu međunarodnog medijskog foruma u Pekingu

č: | fb:

Skoro 70 predstavnika novinarskih organizacija iz 37 zemalja Evrope, Azije, Afrike, Australije, Južne i centralne Amerike, među kojima je i potpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić novinar iz Valjeva, na konferenciji "Pojas i put" konsenzusom je prihvatilo Inicijativu Pekinškog međunarodnog medijskog foruma, čiji je cilj urbani razvoj, promocija međusobne razmene znanja i iskustava.

 

Slobodan Ćirić u tekstu, koji je objavljen na sajtu UNS, navodi da je Inicijativa usvojena u drugom delu konferencije "Izgradnja sjajnog Puta svile, zajedničko promovisanje napretka i razvoja", koja se održava u glavnom gradu Kine. Tema drugog dela konferencije bila je "Zajednički prosperitet kroz razmenu znanja i iskustava među civilizacijama - Zaštita i korišćenje svetske kulturne baštine", sa posebnim osvrtom na ulogu medija u ovom procesu.

 

U usvojenoj Inicijativi, pored ostalog, konstatovano je da je neophodno poboljšati komunikaciju i saradnju između novinarskih organizacija i zaštititi svetsko kulturno nasleđe.

 

Novinarske organizacije su istakle da će obratiti pažnju na istorijsko i kulturno nasleđe i zaštitu u toj oblasti, kao i da će dosledno istraživati istoriju i kulturu različitih nacija. Inicijativa predviđa i podršku razmeni ljudi i ideja, saradnju i "gradnju mostova između različitih gradova".

 

"Pozivamo medije iz različitih zemalja da rade zajedno i da u prijateljskom, inkluzivnom i pragmatičnom duhu dostignu 'pobedničku saradnju'. Našim vrednim radom stvorićemo bolji život, proširiti naše prijateljstvo, olakšati kulturnu i razmenu znanja i iskustava i obezbediti još veći prosperitet civilizacija širom sveta", konstatovano je u Inicijativi.

 

U završnici pekinškog skupa održan je i panel "Uloga medija u zaštiti i korišćenju svetske kulturne baštine i razmena međunarodnih iskustava o kulturnom nasleđu".

 

Prvog dana konferencije u Pekingu usvojena je Zajednička deklaracija novinarskih organizacija inicijative "Pojas i put" u kojoj je akcenat stavljen na komunikaciju i saradnju između medija različitih zemalja u cilju unapređenja međusobnog političkog poverenja, ekonomske, trgovinske razmene i razmene ljudi, unapređenja razumevanja, poverenja i povezanosti među narodima.

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 16 sati 46 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 1 dan

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara