Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
08.10.2014, 07:25

Toplana će grejati i bolnicu

č: | fb:

Opšta bolnica u Valjevu od ove grejne sezone biće priključena na gradsku Toplanu, dogovorili su čelnici grada, toplane i bolnice. Predugovor o isporuci toplotne energije Opštoj bolnici biće potpisan u petak, dok će ugovor biti potpisan nakon što odluku o načinu i uslovima grejanja Opšte bolnice usvoje odbornici na novembarskoj sednici Skupštine grada, potvrđeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi. Imajući u vidu površinu koja će se grejati i značaj ove zdravstvene ustanove, dogovoreno je da cena grejanja za bolnicu, koja je u kategoriji povlašćenog korisnika, bude 6,50 dinara po kilovat-času. 

Pregovori tri strane trajali su više od mesec dana, a najviše su se sporile upravo oko cene grejanja. Rukovodstvo bolnice predlagalo je 6,20 dinara po kilovat-času, dok su u Toplani tvrdili da je minimalna cena po kojoj mogu da greju bolnicu 6,60 dinara po kilovat-času, što je ispod ekonomske cene.

Prošle nedelje vd direktora Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić je rekao da rukovodstvo bolnice u pregovorima sa čelnicima grada i toplane insistira na toma da grejanje priključeno na Toplanu mora biti jeftinije od vlastitog grejanja. „Zbog ranijih finansijskih problema i prinudne naplate, bolnica može da izdvoji samo 14 miliona dinara za grejanje do kraja godine”, poručio je dr Grujičić očekujući od gradskog rukovodstva razumevanje za finansijske probleme u koje je zapala ova zdravstvena ustanova.

Da gradsko rukovodstvo ima razumevanje za Opštu bolnicu, potvrđuje i ranije doneta odluka na sednici Skupštine grada, po kojoj je bolnica oslobođena plaćanja priključka, koji bi koštao 15,5 miliona dinara.

Vlada Češke donirala je 600.000 evra za izgradnju toplovodne mreže i povezivanje bolnice na daljinski sistem grejanja. Međutim i prošle godine bolnica se upravo zbog previsoke cene, koju je nudila Toplana, grejala iz sopstvene kotlarnice.

Gradska toplana trenutno zagreva 303.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora sa oko 4.500 korisnika. Priključkom bolnice na daljinski sistem biće povećana površina koju greje Toplana za 28.500 kvadrata. Procena je da bi trebalo „zakačiti“ još 120.000 kvadrata kako bi sistem bio održiv.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 11 sati 59 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 9 sati 8 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara