Petnička pećina (foto: Đorđe Đoković)
Petnička pećina (foto: Đorđe Đoković)
25.10.2023, 09:36

Petnička pećina zapuštena i zapostavljena umesto da bude brend grada

č: | fb:

Petnička pećina je potpuno zapostavljena i zapuštena umesto da bude brend grada. Svedoci smo opšte nebrige i nezainteresovanosti grada za brendove Valjeva, navodi u saopštenju za javnost Gradski odbor Novog DSS-a.

 

"Svima nam je dobro poznato da je Petnička pećina bila naseljena još u doba paleolita i da sadrži bogato arheološko nalazište sa ostacima iz ledenog doba. Prošle godine, otkrivena je i grobnica u kojoj je sahranjeno oko 25 skeleta koja potičice iz antičkog perioda. Tom prilikom, usled povlačenja nivoa vode u  jezeru unutar pećine uočene su dvorane, koje do sada nisu bile istraživane, što  je omogućilo da se dođe do ovog neverovatno značajnog otkrića. Petnička pećina istražuje se preko 50 godina, ima podzemno jezero, i kao takva predstavlja izuzetan teren za obučavanje mladih spaleologa", navodi se i dodaje:

 

"Ima neverovatan turistički potencijal, ali je za potpuno iskorišćenje potencijala neophodno da Pećina ima odgovornog upravnika i obučenog turističkog vodiča koji bi posetioce sprovodio kroz pećinu, budući da je pećina izuzetno nepristupačna za samostalan obilazak. Potrebno je i da se grad posveti uređenju prostora oko same pećine.  Objekat restorana ispred ulaza u pećinu koji je nekada radio, već duži niz godina  je u potpunosti ruiniran. Prostor oko pećine ima vise desetina vlasnika, a svi dosadašnji pokušaji da se od vlasnika otkupe udeli nisu urodili plodom. Ne znamo šta je razlog zbog kojeg nije došlo do dogovora između vlasnika, ali čvrsto verujemo da bi sistemtičniji pristup ovom problemu doveo do postizanja kompromisa i njegovog konačnog rešenja", piše u saopštenju.

Novi DSS

Novi DSS (Foto: Novi DSS)

 

Što se tiče Parka Pećina, GrO Novog DSS ukazuje na nekontrolisanu seču obolelog drveća. "Postavlja se pitanje zbog čega bolest određenih stabala nije primećena na vreme, pre nego što je zahvatila čitave drvorede ili, ako jeste, zbog čega je ona zanemarena? Takođe, veliki problem u parku je i uništavanje inventara, posebno u delu parka koji je namenjen za korišćenje našim najmlađim sugrađanima što nas navodi da se zapitamo – da li i kakvu ulogu imaju nadzorne kamere i zbog čega Grad još uvek nije postavio dežurnu policijsku patrolu da obezebeđuje park?".

 

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 4 sati 15 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...